Hrvatski radio

Radio Sljeme

Žunec: "EKO programi i utičnice s brojilom štede električnu energiju"

15.09.2022.

14:07

Autor: Damon Balenović/Radio Sljeme

Perilica posuđa

Perilica posuđa

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Unatoč vladinim mjerama građane i dalje brinu cijene energenata. Računi se ne plaćaju sami, zato je koristan svaki način uštede električne energije.

Ako imate neuobičajeno visoke račune za struju možete nabaviti utičnicu s ugrađenim brojilom te tako vidjeti troši li neki uređaj više energije nego je to uobičajeno, u našoj emisiji "9,99" preporučio je Mladen Žunec, specijalist za tarifne sustave i električnu energiju iz HERA-e.


Medijski prostor prepun je raznih savjeta za uštedu električne energije, a jedan od njih kaže da uređaje ne držimo uključene u utičnice kada to nije potrebno. U tu kategoriju spadaju i punjači za naše razno-razne pametne uređaje. Kada je uključen u struju, uređaj troši i ako je ugašen. No, često uključivanje i isključivanje uređaja također nije dobro, rekao nam je Mladen Žunec iz HERA-e.


- Većina novih uređaja u stanju mirovanja troši jako malo energije. Ima smisla da ako idete na godišnji odmor isključite te uređaje da ne troše struju bespotrebno, ali ako ih koristite često onda to nije uputno. Ukljičivanje i isključivanje šteti uređajima. Pri tome oni pretrpe strujni udar. Treba naći mjeru, kaže Žunec.


Iako moderni uređaji, poput perilica posuđa ili rublja, imaju "EKO" programe ljudi ih rijetko koriste, a to je pogreška.


- Većina "EKO" programa radi na način da im je potrebna niža temperatura za rad, a to znači da im je potrebno manje električne energije. Da bi postigli isti efekt, kao kada rade na višoj temperaturi, ti programi rade duže. Ali se pritom potroši manje električne energije nego na ovim brzim programima. Isto tako, kada govorimo o pranju osjetljivog posuđa, nije pametno koristiti programe s visokim temperaturama jer može doći do oštećenja. Perilice za posuđe troše puno manje vode nego kada bi ga prali na ruke, rekao nam je Žunec.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

9,99

Sve potrošačke teme na jednom mjestu . Osnovni pojmovi u zaštiti potrošača, prava i obveze prema ugovornom pravu, prava uslijed kupnje proizvoda i zaštita zdravstvenih prava. Sve informacije o prelasku na euro. Svakoga četvrtka u 10 sati i 30 minuta reevantni stručnjaci savjetuju potrošače i komentiraju aktualna potrošačka pitanja i teme.

Poslušajte u Slušaonici