Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tomašević zabranio postavljanje zastava "Hoda za život"

12.05.2022.

15:39

Autor: Damon Balenović/Radio Sljeme

Zastave Hod za život

Zastave Hod za život

Foto: Hod za život / Hod za život

Uoči subotnjeg Hoda za život gradonačelnik Tomislav Tomašević zabranio je postavljanje njihovih zastava po gradu. Reagirala je odmah katolička udruga Vigilare i na Facebooku najavila tužbe. Iz "Hoda za život" istaknuli su kako su dozvolu za podizanje zastava dobili prije mjesec dana, po istoj proceduri kao i ranijih godina te da je Tomašević retroaktivno promijenio proceduru.

Konzervativna udruga Vigilare na svojoj je Facebook stranici gradonačelnika Tomaševića nazvala "mrziteljem nerođene djece". Ustvrdili su kako "kreće progon Hoda" te zaprijetili tužbom. 


- Iako je organizacija Hoda za život u Zagrebu već ranije imala pisano odobrenje gradskih službi za postavljanje svojih zastava na skoro 70 mjesta po gradu (kao i svake godine do sada), gradonačenik Tomašević je preko noći odlučio i dao sebi ovlasti da odlučuje tko od Zagrepčana (od čijeg novca dobiva plaću) ima, a tko nema pravo postavljati svoje zastave. Odvjetnici kreću, poručili su iz udruge Vigilare na svojoj Facebook stranici.


Na sličan način reagirali su i iz Hoda za život. I oni ističu kako su dozvolu za podizanje zastava dobili prije mjesec dana, po istoj proceduri kao i ranijih godina, od strane gradskog Ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet te da su ih iz Grada informirali da je gradonačelnik Tomašević retroaktivno promijenio proceduru za izdavanje dozvola.


A za Radio Sljeme su iz Ureda gradonačelnika poručili kako gradonačelnik odlučuje za koje događaje će biti pokrovitelj, i pokroviteljstvo odobrava za one događaje koji su u skladu s politikom gradske vlasti. 


- On također daje finalnu suglasnost na mišljenja gradskih zaposlenika vezano za projekcije na fontanama, te za postavljanje zastava na gradske jarbole. Gradonačelnik Tomašević ne slaže se s ciljevima Hoda za život i ne može biti pokrovitelj takvim događajima, što je jasno govorio i za vrijeme kampanje za izbor gradonačelnika, zaključuje se u odgovoru iz Ureda gradonačelnika.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici