Hrvatski radio

Radio Sljeme

Drugi festival knjige Matice hrvatske

29.06.2023.

12:16

Autor: Radio Sljeme

Miro Gavran

Miro Gavran

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

U Matici hrvatskoj danas se otvara Drugi festival knjige pod sloganom Matica dobrih knjiga. Uz predstavljanja novih naslova dvadeset i jednog Matičina ogranka, na Festivalu će sudjelovati i ogranci iz BiH, kao i neke gostujuće nakladničke kuće te Društvo hrvatskih književnika, Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski institut za povijest i Hrvatska sveučilišna naklada.

Posjetitelje festivala očekuje bogat program, istaknuo je predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran. 


- U 19 sati je svečano otvorenje, a prije toga je, u 18:30, u dvorištu Matice hrvatske na Strossmayerovu trgu, otvorenje izložbe Književnici i književnost u karikaturi, a onda naravno svečano otvorenje ide uz koncert klape Stine, ali i uz promociju odabranih dijela Vesne Parun. U petak, subotu i nedjelju su programi, svaki dan od 11 sati, a bit će ukupno 31 promocija. U petak i subotu je, s početkom u 21 sat, i večer poezije, a u nedjelju festival zaključujemo koncertom gitarista Nikice Polegubića, istaknuo je Gavran.  


A naglasio je i važnost održavanja festivala knjige.


- Ograncima mnogo znači doći u Zagreb i pokazati ono što rade, a i nama znači da dođu i da vidimo neke predivne stvari, tako da festival je jedno lijepo susretište svih onih koji vole i knjigu, ali i ono što radi Matica hrvatska. Što se tiče pitanja je li tvrda knjiga gotova ili nije, pokazalo se pred početak korone da se samo 1% knjiga čitalo elektronski, a nakon korone je omjer 2%  elektronskih knjiga prema 98% knjiga tvrdih korica, naglasio je Gavran. 


Ulaz na sva događanja je besplatan, a ostale informacije o programu, posjetitelji mogu pronaći na mrežnim stranicama Matice hrvatske.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici