Hrvatski radio

Radio Sljeme

Europski je dan logopeda. U Hrvatskoj ih kronično nedostaje

06.03.2023.

12:32

Autor: Radio Sljeme

Logopedi rade s djecom

Logopedi rade s djecom

Foto: Damir Špehar / Pixsell

Europski je dan logopedije, deficitarnog zanimanja, koje je sve potrebnije, osobito u jedinicama intenzivnog liječenja. U Hrvatskoj ta praksa još nije zaživjela, no ide se ka tome.

Predsjednica Hrvatskog logopedskog društva, Draženka Blaži pojašnjava zašto logopedi moraju biti dio tima intenzivne njege. 


- Logoped kao stručnjak u tim jedinicama intenzivnog liječenja zapravo radi određene predradnje, stimulacije kako bi pripremio pacijenta za logopedsku terapiju, odnosno omogućio mu hranjenje i gutanje na adekvatan način te komunikaciju jezikom, odnosno govorom - napominje profesorica Blaži. 


U pandemiji se pokazalo koliko su oni nužni u radu s pacijentima priključenima na respiratore.


- Tada su logopedi napravili jednu akciju. Pripremili su komunikacijske ploče s određenim znakovima, kojima su se ti pacijenti mogli poslužiti u osnovnoj komunikaciji radi zadovoljavanja osnovnih potreba - ističe Blaži. 


Brine podatak da raste broj djece s poremećajima u komunikaciji. Svaka škola ili vrtić trebali bi imati logopeda, no nema ih dovoljno.


- Zgoditak na lutriji ravan je tom uspjehu da dođete na vrijeme do logopeda. Ima nas puno premalo. Nažalost, logopeda ne može zamijeniti nitko, nema srodne struke koja može zamijeniti posao logopeda. Jedina nam je mogućnost obrazovati logopede u što većem broju - zaključuje Blaži.


Dobra je vijest da će za dvije godine na tržište rada doći prva generacija logopeda, s nedavno osnovanog studija logopedije na Sveučilištu u Rijeci.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici