Hrvatski radio

Radio Sljeme

Europskoj tužiteljici podnesena kaznena prijava protiv direktora Hrvatskih šuma i dvoje ministara

07.06.2023.

12:55

Autor: Radio Sljeme

Predsjednica Zelenog odreda

Predsjednica Zelenog odreda

Foto: Kristina Bokanić / Radio Sljeme

Udruga Zeleni odred podnijela je kaznenu prijavu europskoj tužiteljici protiv ministra gospodarstva Davora Filipovića, ministrice poljoprivrede Marije Vučković i direktora Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića zbog, kako navode, malverzacija s hrvatskom drvnom masom. 

- Opravdano sumnjamo da su se događale subvencijske prijevare, a nije se provela ni druga nacionalna inventura šuma. Kasne i sa međunarodnim obavezama, a donosile su se i odluke koje su protivne Direktivi EU-a 2017/1371, koje se odnose na subvencijske prijevare. Znači da se nenamjenski trošio europski novac. Naime, EU sudjeluje u poslovanju Hrvatskih šuma kroz projekte, između ostalog i za opće korisne funkcije šuma, a ministrica Vučković je naložila da se cca 10 milijuna eura iz tih strogo namjenskih sredstava, što je Vlada RH odobrila, prebaci kao pomoć gospodarstvu za saniranje šteta od Covida 19 - tvrdi predsjednica Zelenog odreda Vesna Grgić.


Što se tiče sječe na Medvednici, taj slučaj je, kaže Grgić, na stolu USKOK-ovih istražitelja.


- USKOK već provodi izvide protiv gospodina Jakupčića, kao direktora Hrvatskih šuma. Prije 3 godine predali smo kaznenu prijavu za pustošenje Sljemena. Iako Hrvatske šume to negiraju tvrdeći da je sve po zakonu i propisu, mi smo s velikom količinom dokumenata dokazali da to što oni govore nije točno - ističe Grgić. 


Kaže da sve svoje tvrdnje mogu potkrijepiti dokumentima i dopisima, koje su im ustupila ministarstva, Hrvatske šume i državni inspektorat. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici