Hrvatski radio

Radio Sljeme

Grad kreće u obračun s grafitima

12.04.2022.

13:29

Autor: Damon Balenović/Radio Sljeme

pc-grafiteri.jpg

pc-grafiteri.jpg

Foto: - / -

Nekome umjetnost, nekome vandalizam. Grafiti na gradskim pročeljima uobičajena su pojava u svim dijelovima Zagreba, no, mišljenja o njima su podjeljena. U Gradu su odlučili krenuti u rješavanje tog pitanja na način da se grafiti, odnosno, murali s umjetničkom vrijedošću sačuvaju, naslikaju i neki novi, a oni bez umjetničke komponente jednostavno uklone. 

S uklanjanjem grafita počinje se u Donjem gradu, a Vodnikova ulica prva je na redu, rekao je u emisiji Radio Sljemena "Gradska posla" Tihomir Milovac, predsjednik Povjerenstva za zaštitu objekata od grafita. Ističe pritom da čak 99 posto grafita po Zagrebu nema umjetničku vrijednost već šteti izgledu Grada te narušava imovinu. 


- Okupio sam ljude iz nekoliko gradskih ureda i počeli smo se baviti temom kako dovesti gradske ulice u relativno nultu situaciju. Dakle, riješiti se ovoga što je doista problematično, rekao je Milovac.


Krajnji cilj je stvoriti komunikaciju mjesnih odbora i uličnih umjetnika kako bi se na taj način odredio prikladan prostor te tema grafita koji bi pozitivno utjecali na izgled Grada. Inače, uklanjanje grafita je vrlo skupo, rekao je Željko Renić, pomoćnik pročelnika za komunalno i prometno redarstvo. 


- Ovdje ne smijemo izostaviti jedan segment, a to su simboli iz mržnje. Grad Zagreb je ostvario, po tom pitanju, izrazito dobru suradnju s PU zagrebačkom i to su stvari koje ne toleriramo i nećemo ih tolerirati, kaže Renić.


Propisane kazne su od 1000 do 2000 kuna za fizičke, te do 10 tisuća kuna za pravne osobe. No, kažnjavanje je rijetkost.


- Sigurno nikada nije veličina sankcije odredila uspješnost te sankcije. Prije svega za sankciju je bitno da je pravovremena te da je izvjesna, smatra Renić.


Da represija nije rješenje smatra naš najpoznatiji ulični umjetnik, Slaven Kosanović Lunar


- Moja ideja je davati primjer. Kompromis i dijalog su uvijek bolja rješenja, kaže Lunar.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradska posla

Uvijek provjereno i bez zadrške - o gradu i onima koje financiramo prirezom : "Gradska posla" slijede stope rado slušanih emisija Radio Sljemena gradske tematike. Budite s nama utorkom od 10 sati i 30 minuta. Urednik je Ivan Fedor.

Poslušajte u Slušaonici