Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gradonačelnik Bandić ostaje u Remetincu

03.11.2014.

18:33

Autor: Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sudac istrage Županijskog suda Zdenko Posavec prihvatio je jamčevine za sve osumnjičene u aferi Agram, kojima ranije nije omogućeno da se tijekom istrage brane sa slobode, osim za gradonačelnika Milana Bandića.

Neslužbeno se doznaje da se iznosi prihvaćenih jamčevina kreću od 75.000 do više od četiri milijuna kuna, no ta odluka još nije konačna jer Uskok na nju ima pravo žalbe o kojoj odlučuje izvanraspravno vijeće Županijskog suda. Postane li odluka pravomoćna, osumnjičenici će prije odlaska iz Remetinca na račun suda morati položiti dogovoreni iznos ili "založiti" ponuđene nekretnine, nakon čega će ih sudac istrage ponovno pozvati na ročište na kojem će morati obećati da na slobodi neće utjecati na svjedoke ili ponoviti nedjelo.

Uskokova tužiteljica Ksenija Krizman potvrdila je da je sud prihvatio predlog da se osmorici okrivljenika prihvati jamčevina, dok je Bandiću ponovno odredio istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi utjecao na svjedoke i ponovio kazneno djelo. Najavivši žalbu na odluku o jamčevinama tužiteljica nije željela komentirati zašto je Bandićev prijedlog odbijen.

Bandićevi odvjetnici Krešimir Krsnik i Marijan Hanžeković nakon ročišta koje je završilo iza 16 sati, ali ni odluke koja je objavljena oko sat i pol kasnije, nisu željeli davati izjave, no neslužbeno se doznaje da su kao jamčevinu ponudili nekretnine vrijedne oko 5,8 milijuna kuna. Sud je, kako se doznaje, Bandićevu jamčevinu ocijenio preniskom.

Od osmorice Bandićevih suosumnjičenika mogućnost polaganja jamčevine prvi je najavio odvjetnik Slobodana Ljubičića, Veljko Miljević, koji je prošlog tjedna potvrdio da je njegov branjenik, uz jamčevinu od 2,4 milijuna kuna podnio i ostavku na dužnost predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga kako bi se otklonila mogućnost ponavljanja djela.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.