Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gradski HSLS: "Prijedlog Odluke o komunalnom redu pogoduje gradskoj tvrtki"

15.02.2023.

14:44

Autor: HRT RadioSljeme

Kristijan Jelić

Kristijan Jelić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

 "Prijedlog Odluke o komunalnom redu guši zdravo poduzetništvo, a pogoduje gradskoj tvrtki", ističu pak iz gradskog HSLS-a.  Tako bi se, primjerice, zabranilo postavljanje reklama većih od 12 četvornih metara što ide na ruku tvrtki u većinskom vlasništvu Grada.

Grad ovim prijedlogom, ističe HSLS-ov gradski zastupnik Kristijan Jelić, želi zaobići odluke Visokog upravnog te Ustavnog suda o poništenju vanjskog oglašavanja kao komunalne djelatnosti čime se ukinuo monopol jedne gradske tvrtke Sada se ponovno to događa jer prijedlogom ove Odluke pokušava se ukinuti veće reklame od 12 četvornih metara. S time bi se izravno pogodovalo tvrtki u većinskom vlasništvu Grada.


Rok na korištenje reklamne površine bi bio dvije godine što nije dovoljno za povrat investicije, kaže HSLS-ovac, no za njega je pak najspornija odluka ona o retroaktivnom ukidanju reklamnih panoa kojima su izdane pravovaljane lokacijske dozvole - Tako bi se dodatno zacementirao monopol jedne gradske firme, umjesto da se prema odluci suda, raspiše javni, međunarodni natječaj i omogući fer, tržišna utakmica.


Ne bi samo oglašivači bili zakinuti ovom odlukom već i građani - Jedan od većih problema je da su se i mnoge zgrade i financijski zadužile na osnovu važećih ugovora iznajmljujući tim tvrtkama i oglašivačima svoja gradska pročelja. Jednim dijelom je to zbog obnove nakon potresa, a jednim zbog energetske obnove - zaključio je Jelić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.