Hrvatski radio

Radio Sljeme

Hoće li se ove godine skijati na Crvenom spustu?

13.09.2023.

13:17

Autor: HRT Radio Sljeme

Skijanje na Sljemenu

Skijanje na Sljemenu

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Srpanjsko nevrijeme oštetilo je i sjedežnicu na Sljemenu. Na nju su pala stabla. Gotovo dva mjeseca od oluje ona još nisu uklonjena. Postavlja se, stoga, pitanje: Hoće li biti skijanja na Crvenom spustu ove sezone? 

Posljedice srpanjskog nevremena još su uvijek vidljive na sljemenskom Crvenom spustu. Oštećena je sjedežnica - Stabla su pala na žicu, glavnu sajlu trosjeda. Žica se pomaknula iz svoje osi, stabla su je pogurala. Procjena je da je gore više od 20 tona stabala gdje se digao uteg koji nateže tu sajlu. Prema zadnjim informacijama, taj je uteg osiguran - otkrio je Kruno Vuk iz Ski kluba Sljeme. 


Da bi se sanirala šteta, potrebno je napraviti predradnje. S njima se, kaže bivši šef skijališta Drago Žiljak, kasni - ... da se sajla otpusti kompletno; da se uteg osigura, on je osiguran; da se sajla spusti na pod; da se trupci maknu; da se sajla onda digne gore na stupove; da se geodetski snime stupovi i temelji i nagib stupova; da se vidi u kojem stanju su baterije; da se sve to pusti u probni pogon...


Za uklanjanje stabala odgovorne su Hrvatske šume, napominje pak gradonačelnik Tomislav Tomašević - Dok se to ne riješi, a u kontaktu smo i kažu da će to riješiti u idućih tjedan dana, ne može se pristupiti popravku sjedežnice kako bi se mogla snježna sezona odviti po planu. Tu je zapelo.


Iz Hrvatskih šuma su nam rekli da je preostala lokacija za sanaciju na donjem dijelu trase trosjeda gdje se na vučnim užetima žičare nalazi nekolicina izvaljenih starih stabala. Tamo se, ističu, izvode radovi na čišćenju pristupnih puteva te se prikupljaju potrebne dozvole od strane nadležnih Državnih institucija. Dogovoreni rok ove sanacije je kraj ovog mjeseca. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.