Hrvatski radio

Radio Sljeme

Irma Polak, miljenica zagrebačke publike

16.06.2022.

15:58

Autor: Nepregledno blago, Vesna Jurić-Rukavina

Irma Polak u priči dr.sc. Nade Bezić i Vesne Jurić-Rukavina

Irma Polak u priči dr.sc. Nade Bezić i Vesne Jurić-Rukavina

Foto: HRT Radio Sljeme / HRT Radio Sljeme

Poznata muzikologinja i voditeljica knjižnice Hrvatskog glazbenog zavoda dr.sc. Nada Bezić aktivna je na novom polju istraživanja pod nazivom "Diskografska industrija u Hrvatskoj od 1927. do kraja 1950-ih". Riječ je o prvom znanstveno-istraživačkom projektu o povijesti hrvatske diskografije, koji obuhvaća doba šelak ploča u produkciji triju diskografskih tvrtki sa sjedištem u Zagrebu: Edison Bell Penkala, Elektroton i Jugoton. U tom projektu važno je i naša ali i slovenska kraljica operete, umjetničkim imenom Irma Polak.


- Malo tko ne zna za Irmu Polak,ističe dr.sc.Bezić.  Od 16. godine nastupa u kazalištu, prvo u Ljubljani i Beču, a od 1901. u Zagrebu u HNK. Kao sopranistica, ostvarila oko 40 opernih i 80 operetnih uloga po kojima je osobito bila poznata. Suprug joj je bio Aleksandar Binički, redatelj, glumac i operni pjevač, član Opere HNK. Zajedno su osnovali Pick kabaret 1920. godine.


- Irma Plak bila je poznata po scenskom temperamentu i vedrini, pa su je nazivali i „kraljicom operete“. Umirovljena je 1927. kada je imala samo 52 godine i tada postaje „upraviteljica gramofonskog salona“, tj. trgovine zagrebačke tvornice Edison Bell Penkala u Oktogonu. Povremeno se vraća na daske HNK, ali u dramskim ulogama. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Nepregledno blago

Emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju. Otkrivamo zanimljivosti iz bogate tradicije i predstavljamo vam čuvare i promotore nepreglednog blaga Hrvatske.

Poslušajte u Slušaonici