Hrvatski radio

Radio Sljeme

Je li rušenje stabala na Medvednici opravdano?

21.03.2023.

12:14

Autor: Radio Sljeme

Sječa šume na Medvednici

Sječa šume na Medvednici

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Prvi je dan proljeća, a uz njega obilježavamo i Svjetski dan šuma. Prilika je to da osvijestimo važnost i vrijednost šuma, a svake se godine naglasak pri obilježavanju Dana šuma stavi na određenu temu. Ovogodišnja je tema Šume i zdravlje, odnosno Zdrave šume za zdrave ljude. A upravo su ljudi, odnosno građani Zagreba zabrinuti zbog prizora kojima svjedoče na Medvednici, gdje se uz pomoć teške mehanizacije ruše više desetljeća stara stabla. 

Naizgled nekontrolirana sječa šuma na Medvednici, iz dana u dan izaziva veliku zabrinutost kod građana. No, Dalibor Babić, upravitelj Šumarije Zagreb, navodi da se radi o planskoj sječi. 


- Možemo slobodno reći građanima da su šume na Medvednici u sigurnim rukama. Jednostavno, radi se o prirodnoj obnovi šuma, a posječena se drvna masa odvozi hrvatskim drvnim proizvođačima koji su ugovorom vezani za Hrvatske šume. Struka je odredila da se stabla stara oko 100 do 150 godina, moraju zamijeniti novim, ističe Babić. 


Iako je veći dio Medvednice u privatnom vlasništvu, Tatjana Đuričić Kuric iz odnosa s javnošću Šuma Zagreb i Dalibor Babić tvrde da ni ovdje nema razloga za zabrinutost. 


- Samo 42% šume na Medvednici je u državnom vlasništvu, dok je ostalih 58% površine privatno. Međutim, i taj dio privatnog vlasništva se mora nadgledati i drago nam je kada ljudi reagiraju na ono što se oko njih događa, navodi Đuričić Kuric.


- Svaki radovi koji se budu odvijali u privatnim šumama, moraju se prijaviti savjetodavnoj službi koja provodi isti postupak kao i Hrvatske šume - od obilježavanja stabala koja se smiju sječi do izvođenja radova koji moraju biti licencirani, naglašava Babić. 


Šumama treba posvetiti veliku pozornost jer su ugrožene uslijed klimatskih promjena, a upravo su one zaslužne za čisti zrak, tlo i čiste vode.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici