Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kada će početi ugradnja dizala u stambene zgrade?

28.09.2018.

14:55

Autor: Krešimir Vešnik

Dominik Grguric/PIXSELL

Dominik Grguric/PIXSELL

Foto: - / -

„Inicijativa 'Dostupnost do stana', kada će krenuti dizala?" naziv je održanog okruglog stola na temu ugradnje dizala u stambene zgrade koja bi se sufinancirala iz EU fondova. Unija je podržala zahtjev za ugradnju dizala pa se od Ministarstva očekuje prilagodba programa te raspisivanje natječaja.

Prije tri godine je Želimir Manenica, predsjednik udruge umirovljenika Hrvatske Pošte i Hrvatskog Telekoma, kontaktirao eurozastupnicu Biljanu Borzan i poslao joj prijedlog u vezi ugradnje dizala u stambene zgrade. Na Koordinacijskom odboru smo zaključili, s obzirom na to da se obnavljaju fasade iz sredstava Europske unije, da bi bilo još bolje da se ugrade dizala u stambene zgrade koje imaju 3 kata i više, a još uvijek nemaju ugrađena dizala, rekao je Manenica.

Gotovo 17 tisuća u Hrvatskoj, a u našem gradu više od 6 i pol tisuća zgrada je nema ugrađena dizala. Projekt njihove ugradnje Europska unija podržava, ističe Borzan. Pokušavam cijelo vrijeme opskrbiti naše Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sa svim mogućim uputama, brošurama, plovljenjem kroz mrežu zakona koja se tiče ove problematike vezano za europski nivo, međutim to sve ide sporo i imamo problem u Ministarstvu s obzirom na to da se mora promijeniti operativni program u kojem piše kako se izdvaja novac za te liftove.

Iz resornog ministarstva napominju da operativni program mijenjaju. Mi ćemo sljedeće godine pokušati ići u dva smjera. Prvo, povećavanje lokacije za energetsku obnovu višestambenih zgrada gdje je jedan od prihvatljivih troškova ugradnja dizala, a planiramo možda i neki pilot projekt posebno za ugradnju dizala gdje je proiritet socijalna uključivostrekao je pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova, Dragan Jelić.

A da se dizala mogu ugraditi i bez pomoći Europske unije, dokazao je Ivan Kresonja, predstavnik stanara zgrade Zeleni dol 2, koja je prva zgrada u Hrvatskoj koja je po novom zakonu napravila lift. Zakon se promijenio upravo na zahtjev Kresonje.

Ako sve prođe po planu, najavljuju iz ministarstva, prve natječaje za ugradnju dizala možemo očekivati već sljedeće godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.