Hrvatski radio

Radio Sljeme

Koliko će se još čekati dovršetak obnove sportskog igrališta na Bijeniku?

20.05.2022.

13:48

Autor: Damon Balenović/Radio Sljeme

Bijenik sportsko igralište

Bijenik sportsko igralište

Foto: Ivan Hlupić / Radio Sljeme

Stanovnici Bijenika pitaju se hoće li proći još jedno ljeto, a da oni i njihova djeca nemaju funkcionalno sportsko igralište. 

Prisiljeni su djecu voziti u obližnje kvartove, poput Mikulića, jer pored problema s obnovom igrališta imaju i problem s vrlo uskim, a ponegdje i ne postojećim nogostupima. U našoj emisiji "Moj firtl", stanarka Marijana Bagarić pojasnila je problem.


- Počeli su se postupno mijenjati potporni zidovi i ograde, ali prošle godine, 13.svibnja, dva dana prije lokalnih izbora je skinut asfalt. I od tada stoji van funkcije. Bavimo se nečime što nije naš posao. Mi smo nekome dali povjerenje. Mi radimo, plaćamo poreze i prireze. Promovira se zdrav život, sportske aktivnosti, ističe se borba protiv pretilosti, a nemamo osnovne uvjete. Upali smo u administrativne škare, rekla nam je Marijana Bagarić.


Riječ je o brdovitom kvartu, bez adekvatnih nogostupa, ali i bez nekih drugih sadržaja potrebnih za komforan život, ističu stanovnici Bijenika.


- Nije trebalo ništa dirati. Skinuli su stupove za rasvjetu koje smo mi sami postavili. Mi bi crte sami nacrtali, kao i ranije. Igralište bi bilo u funkciji dok netko ne bi odlučio da se stavi novi sloj asfalta. Mi smo i sad u situaciji da skupljamo ljudi koji bi to mogli sufinancirati iz svojeg džepa, ako to Tomašević već ne može, rekao je jedan stanovnik Bijenika. 


- Imam četvero djece i kad idemo na igralište moramo u Mikuliće ili Šestine. A djeca ne mogu sama jer nije povezano autobusnom linijom. Ovo je kao nekakav elitni kvart, a nemamo igralište, dodala je jedna sugrađanka.


- To se radilo, kao što se većina toga radi u Gradu Zagrebu, bez projekta, bez ideje i bez plana "B". A najviše pate djeca. Pogledajte ceste, ne mogu tu s biciklima, ne mogu s rolama, kaže još jedan stanovnik Bijenika.


Črnomerec je velik i četvrt ima puno problema, kaže Zdenka Sviben iz Vijeća gradske četvrti te dodaje da potpuno razumije nezadovoljne građane:


- Do ove godine planovi za tekuću godinu donosili su se u ožujku ili travnju. Onda se išlo na natječaje i javne nabave za projekte, pa tek onda za izvođače. A ti postupci traju, po zakonu, jako dugo, rekla nam je Sviben.


Ako natječaji prođu i ako neće biti žalbi na njihov ishod, djeca s Bijenika mogla bi se sportom i rekreacijom baviti u svom kvartu, na svojem igralištu, od jeseni.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Moj firtl

"Moj firtl" svakog petka otkriva nove probleme Zagrepčana koji se s povjerenjem javljaju autoru emisije Ivanu Hlupiću. Iza nas su već desetci riješenih gradskih problema, kilometri uređenih nogostupa i ulica, zasađeni drvoredi, preuređeni parkovi...javite nam se i vi jer - nama je stalo!

Poslušajte u Slušaonici