Hrvatski radio

Radio Sljeme

Koliko je važna prevencija bubrežnih bolesti?

09.03.2023.

13:29

Autor: Radio Sljeme

Svjetski dan bubrega

Svjetski dan bubrega

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Svjetski je dan bubrega, te se na Cvjetnom trgu do 15 sati održava javnozdravstvena akcija mjerenja šećera i krvnog tlaka u organizaciji Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Hrvatskog liječničkog zbora. Svrha kampanje je osvijestiti važnost bubrega u očuvanju zdravlja, smanjiti učestalost kronične bubrežne bolesti i njezin štetan učinak na pojedinca, njegovu obitelj i društvo. 

Koja je funkcija bubrega u našem tijelu i zašto je važna prevencija bubrežnih bolesti, istaknuo je predsjednik Društva, doktor Mario Laganović


- Bubrezi su odstranjivači štetnih tvari, reguliraju tekućine u našem tijelu i izlučuju hormon eritropoetin koji sudjeluje u stvaranju crvenih krvnih stanica. Problem s bubrežnim bolestima je taj što u ranim stadijima bolesti uglavnom ne postoje nikakve smetnje, a kada se pojave prvi simptomi, tada je bolest već uznapredovala i potrebna je hemodijaliza, ističe Laganović. 


Važnost prevencije bubrežnih bolesti ističe i pomoćnica ministra zdravstva, doktorica Vera Katalinić Janković


- Ono što je poznato jest da bubrezi i bolesti bubrega ne bole i to je jedan od razloga zašto se te bolesti ne otkrivaju na vrijeme, nego kada su već razvijene, smatra Katalinić Janković. 


Budući da se bolesti bubrega kasno otkrivaju, velike su i brojke oboljelih. 


- Prema europskim i svjetskim podacima, u Hrvatskoj oko 300 000 odrasle populacije ima neki oblik kronične bubrežne bolesti, navodi epidemiologinja Verica Kralj


Dodatni cilj Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju je da se omogući kućna hemodijaliza kako oboljeli ne bi morali ići nekoliko puta tjedno u bolnicu čime bi im se poboljšala kvaliteta života. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici