Hrvatski radio

Radio Sljeme

Napokon počela obnova Muzeja za umjetnost i obrt

02.12.2022.

16:39

Autor: Nevena Saraga

MUO

MUO

Foto: Nevena Saraga / Radio Sljeme

Nakon više od dvije i pol godine od potresa predajom ključeva izvođačima i otvaranjem gradilišta započela je dugo iščekivana obnova Muzeja za umjetnost i obrt.

Zagrebački je potres teško oštetio dijelove zgrade Muzeja za umjetnost i obrt, a danas se otvara novo, značajno poglavlje, počinje konstrukcijska obnova vrijedna 38 milijuna kuna. Muzej će se obnavljati sredstvima iz Fonda solidarnosti EU-a.


- Riječ o velikom i povijesno važnom trenutku za Muzej za umjetnost i obrt, rekao je ravnatelj Miroslav Gašparović, a posebno se obratio projektantima i izvođačima radova kojima je simbolično predao ključeve muzeja.


Isto tako simbolično Gašparović je izvođačima, ali i predstavnicima Ministarstva kulture i medija i Grada Zagreba uručio Bolléove cigle koje će, na kraju obnove, biti ugrađene u novu zgradu.


- Ovo je prva kapitalna obnova zgrade u kulturi, ako ne računamo obnovu Gavelle i Hrvatskog prirodoslovnog muzeja gdje je djelomično obnova, rekonstrukcija i dogradnja, koja je izuzetno zahtjevna, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, te objasnio da se radi o pojedinačnom zaštićenom kulturnom dobru koje mora biti ojačano na razinu 3. To su pomalo kontradiktorni zahtjevi jer zgrada mora što više nalikovati onoj izvornoj, staroj zgradi, a s druge strane mora biti protupotresno ojačana.


Danas počinje nova faza u povijesti Muzeja za umjetnost i obrt. Novih 140. godina u kojima će nakon cjelovite obnove doseći nove, više razine ostvarenja svoje povijesne misije i tako bolje služiti Gradu Zagrebu, Hrvatskoj i Europi", poručuju iz tog muzeja.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.