Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nema kvoruma za raspravu

08.07.2014.

15:18

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Skupštinski odbor za zaštitu okoliša sazvao je sjednicu kako bi se raspravljalo o prijedlogu Plana gospodarenja otpadom - važnom dokumentu čije se donošenje već dugo čeka. No, vladajućima nije bilo do rasprave jer se čak trojica članova Odbora nisu pojavila zbog čega nije bilo kvoruma. A upravo je danas počela javna rasprava Planu gospodarenja otpadom.

Odbor za zaštitu okoliša nije mogao raspravljati o prijedlogu Plana gospodarenja otpadom, jer na sjednicu nisu došli Damir Jurinović iz nezavisne liste Milana Bandića koji se ispričao zbog nedolaska, HSLS-ov Vladimir Ferdelji zbog bolesti, te Grgo Jelinić iz HSU-a, koji se ispričao zbog nedolaska baš uoči sjednice. Time, jasno, nije bio zadovoljan predsjednik Odbora HDZ-ov Andrija Mikulić: "Oni koji proklamiraju da bi željeli rješiti taj gorući problem, jedan od najvećih problema u Gradu Zagrebu, a to je gospodarenje otpadom, očito je da su shvatili da ne bi bilo onako kako su oni zamislili. Ja im se zahvaljujem jer su mi otvorili širok politički prostor, pa je dobro da znate da ću sazvati konferenciju za novinare o ovoj temi."

Pročelniku Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivici Lovriću nije bilo jasno zašto je bila sazvana sjednica Odbora za okoliš jer: " Ako su članovi Odbora otkazali svoju nazočnost na sjednici i ako ste znali da neće biti kvoruma, zašto nas niste o tome obavijestili. Vidite koliko je danas došlo članova gradske uprave i Holdinga. Je li to samo zato da bi imali predstavu i razlog za presicu ili ne?"

SDP-ova Martina Jović drži da je Gradska uprava izigrala dogovor s članovima Odbora za okoliš, koji su trebali raspravljati o Plana gospodarenja, a ne odmah krenuti u javnu raspravu: "Nakon što bi raščistili sve probleme koje bi imali, održala bi se tematska sjednica Gradske skupštine o Planu gospodarenja otpadom, na kojoj bi stučnjaci predstavili rješenja za i protiv. Na osnovi tih zaključaka radio bi se cjelovit plan gospodarenja otpadom, regularnim bi putem išao na javnu raspravu, te bi tek nakon rasprave na sjednici Gradske skupštine odlučili što ćemo napraviti."

Na kraju priče, Prijedlog o planu gospodarenja otpadom ipak je danas krenuo u javnu raspravu što je u našem programu prošli tjedan najavio i savjetnik gradonačelnika Željko Horvat: "Najvažniji je Plan gospodarenja otpadom i studija utjecaja na okoliš toga plana, dakle to je ono što treba u narednom razdoblju od 30 dana, počevši od 8. srpnja promatrati kao strateški dokument."

Horvat procjenjuje da će Plan gospodarenja otpadom i Prostorni plan biti usvojeni na sjednici gradske skupštine već u kolovozu ili rujnu. Izmjene Generalnog urbanističkog plana, o kojima se raspravljalo sada, neće doći na klupe gradskih zastupnika prije prosinca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.