Hrvatski radio

Radio Sljeme

Novac za ozelenjivanje propada zbog nezainteresiranosti gradske vlasti?

27.03.2023.

14:15

Autor: Radio Sljeme

HSLS proziva gradsku upravu

HSLS proziva gradsku upravu

Foto: Jelena Ucović / Radio Sljeme

Grad Zagreb zakasnio je s prijavom za EU-poticaje za ozelenjivanje i uređenje okoliša, upozorili su predsjednik Gradske organizacije HSLS-a Grada Zagreba Darko Klasić i zastupnik HSLS-a u Gradskoj skupštini Kristijan Jelić. 

Grad je, poručuje Jelić, ocijenio da se radilo o natječaju po principu najbržeg prsta pa je to iz gradske uprave navedeno kao razlog za neprijavljivanje. Najbrži prst, međutim, tvrdi Jelić, ovaj put nije bio u igri, jer je u ovom slučaju natječaj Fonda za zaštitu okoliša trajao punih mjesec dana.


- Kad se popunila kvota, na stranicama Fonda izašla je obavijest da se zatvara natječaj, ali i da daju mogućnost da se sljedeća 24 sata predaju zakašnjele prijave, koje će se uzeti u obzir.


 Osim toga, uspjeli su i drugi, dodaje Jelić, koji je rekao da 46 gradova nije imalo problem s tzv. najbržim prstom pa su tako npr. Split, Zadar, Pula te manja mjesta i općine uspjeli.


- Oni su uspjeli privući više od 200 000 eura za ozelenjivanje svojih površina. Mislim da je sramota da Grad Zagreb, koji ima 20 puta veću administraciju, nije uspio privući sredstva za ozelenjivanje.


Darko Klasić istaknuo je da smo svaki tjedan svjedoci prakse kadroviranja prema prijateljskim, kumovskim i stranačkim kriterijima, i to od javnih tvrtki do tijela lokalne samouprave. Stoga smatra da je iznimno zabrinjavajuće to što je unaprijed bilo jasno tko će biti izabran na natječaju za mjesta dva gradska pročelnika.


- Zabrinjavajuća je ta poruka, koja pokazuje da se u Zagrebu nastavlja sa starim načinom kadroviranja, a upravo je pogodovanje u režiji starog gradonačelnika ono protiv čega se Tomislav Tomašević zalagao, rekao je Klasić i pozvao Državno odvjetništvo i USKOK da hitnim postupkom uzmu u obradu prijavu ovog slučaja.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Penzići

Europsko, pa i hrvatsko društvo sve je starije, a osobe treće životne dobi sve se češće uključuju u društveni život. Vrijeme umirovljenja može i treba biti ispunjeno kreativnošću, druženjem, fizičkom aktivnošću, putovanjima, zdravljem. U iskustvu, ljubaznosti, idejama i postignućima dragih naših penzionera uživamo petkom od 18:30.

Poslušajte u Slušaonici