Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nove vrtiće pratit će nova zapošljavanja odgojitelja, najavljuje Dolenec

15.06.2022.

12:54

Autor: Damon Balenović/Radio Sljeme

Danijela Dolenec, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika

Danijela Dolenec, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika

Foto: HTV / HRT

Zapošljavamo i zapošljavat ćemo nove vrtićke odgojitelje, a isti procesi su u tijeku u komunalnom te prometnom redarstvu, rekla je u našoj emisiji "Zagrebi po Zagrebu" zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec. 

Bivša gradska uprava nije poštivala državni pedagoški standard, a mi to želimo promijeniti, rekla je zamjenica Dolenec komentirajući velik broj neupisane djece u gradskim vrtićima. Kaže da je ove godine bilo oko 800 prijava više za jasličke skupine.


- Ove smo godine već povećali broj zaposlenika i u proračunu imamo sredstva za daljnja zapošljavanja. Sve nove kapacitete, koje ćemo uspjet otvoriti, pratit ćemo s novim zapošljavanjima. Do srpnja bi trebali krenuti projekti izgradnje područnog vrtića Odranski Obrež i vrtića Ivanja Reka. No, kako bi radovi tek trebali krenuti ne govorimo o ovoj pedagoškoj godini. Zato je naš fokus na interventnim mjerama. A to su prenamjena postojećih zgrada mjesne samouprave i mogućnost zakupa od privatnih ponuditelja. I jedno i drugo je u procesu, rekla je Dolenec.


Pored vrtića i odgojitelja, Gradu nedostaju i komunalni redari. No, čini se da su u gradskoj upravi svjesni problema. 


- U tijeku je natječaj za prometne redare, koji su isto tako bitni, a otvorit ćemo i natječaj za zapošljavanje komunalnih redara. Mislimo da u Gradu treba povećati taj kapacitet kako bi pratili naše prioritete vezano i uz odluku o otpadu, najavljuje zamjenica gradonačelnika. 


Osvrnula se Dolenec i na Odluku o socijalnoj skrbi koja je trenutno u javnoj raspravi. Planira se proširenje broja korisnika:


- Jedna se odnosi na primatelje nacionalne mirovine. To su preko 65 posto samačka kućanstva i žene izuzetno izložene siromaštvu. One će sada ovim prijedlogom Odluke biti obuhvaćene. Druga rizična skupina su branitelji koji primaju naknadu za nezaposlenost. Ovdje se radi o naknadi za troškove stanovanja. Treća važna skupina su samohrani roditelji koji primaju dječji doplatak, kaže Dolenec.

 

Iz proračuna će se u idućoj godini zbog toga izdvojiti 6 posto više sredstava.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici