Hrvatski radio

Radio Sljeme

20:08 / 20.11.2018.

Autor: Krešimir Vešnik

Obilježeno 50 godina rada Klinike za tumore

Goran Jakus/PIXSELL

Goran Jakus/PIXSELL

Foto: - / -

Pola stoljeća rada obilježila je Klinika za tumore KBC-a Sestre milosrdnice. Klinika godišnje odradi 3 600 operacijskih zahvata, te 6 400 hospitalizacija. Osnovana je pod imenom Središnji institut za tumore i slične bolesti, 1993. postaje Klinika za tumore, dok se 2010. pripaja spomenutom KBC-u.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 2015. godini bilo je 22 503 novooboljelih od raka, a od toga ih je 8 564 preživjelo. Pomoć oboljelima sa svojih 357 zaposlenika pruža i Klinika za tumore koja prati i implementira svjetske trendove u liječenju, ističe ravnatelj KBC-a Sestre Milosrdnice Mario Zovak, Jesmo, doista, više puta frustrirani jer bismo željeli imati bolje prostore i bolju opremu. Međutim, mislim da vrlo uspješno pratimo trendove i mislim da je vrlo malo i da su rijetke indikacije za naše građane da odu izvan granica države.

Kliniku, tadašnji institut za tumore, 1968. osnovao je doktor Ivo Padovan, a ona je 2010. pripojena "Vinogradskoj" bolnici, Mogu samo reći da je i zahvaljujući naporima države, a najviše naporima ljudi koji rade na ovoj lokaciji stvoren jedan sjajan brend, jedna ustanova koja daje novu snagu, nove zamahe u liječenjima malignih bolesti. Klinika za tumore godišnje odradi jedan ogromni broj dijagnostičkih pregleda i terapijskih zahvata i danas je uopće nezamislivo u Republici Hrvatskoj razmišljati o liječenju malignih bolesti bez ovakve ustanove, zaključio je Zovak.

U Klinici za tumore postoji pet zavoda i pet odjela, u njoj se se provodi niz znanstvenih projekata, a dio zaposlenika sudjeluje i u znanstveno-nastavnim djelatnostima kao redovni ili naslovni predavači.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.