Hrvatski radio

Radio Sljeme

Održan prvi hrvatski Globe Athon

27.04.2014.

19:37

Autor: Ana Krois, Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pod geslom "Planinarenjem protiv ginekološkog raka" na Medvednici se održao prvi hrvatski Globe Athon, svjetska javnozdravstvena kampanja s ciljem preveniranja ginekoloških zloćudnih bolesti, koje su po učestalosti kod žena odmah iza karcinoma dojke.

Globe Athon su prije nekoliko godina pokrenuli ginekološki onkolozi u Vashingtonu kako bi senzibilizirali javnost o potrebi prevencije raka spolnog sustava u žena. Prošle je godine održan u više od 60 zemalja svijeta i u 130 gradova, a ove se godine kampanji po prvi put priključila i  Hrvatska.

Planinarilo se Liječničkom planinarskom stazom, dugom oko 6 kilometara, vrijeme hodanja uz pratnju vodiča bilo je oko 3 sata.

"Kampanjom se promovirao zdrav način života i odlasci na redovite ginekološke preglede radi prevencije invazivnog raka ženskog spolnog sustava od kojega svake godine u Hrvatskoj umire 700 žena", istaknuo je predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga. 

Grupa se pred polazak sastala u 9 sati i 15 minuta ispred Osnovne škole u Gračanima, a na kraju pohoda sudionicima se mjerio šećer u krvi, krvni tlak nakon opterećenja i zasićenost krvi kisikom. Dijelili su se i leci s pozivom na besplatne papa testove, na koje je još uvijek nezadovoljavajući odaziv.

Prvi hrvatski Globe Athon organizirali su Hrvatska liga protiv raka i Planinarski klub Hrvatskog liječničkog zbora. Pješačenje je humaniratarnog je karaktera, a sredstva prikupljena od prodaje majica donirat će se Udruzi pacijenata oboljelih od raka sv. Juraj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.