Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ovlasti komunalnih redara kao policijske

31.01.2014.

11:57

Autor: Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik Odbora Gradske skupštine za komunalno gospodarstvo Vladimir Ferdelji rekao je uoči današnje sjednice odbora da su prema prvom prijedlogu resornog gradskog ureda komunalni redari trebali dobiti veće ovlasti od policijskih.

Nakon primjedbi, drugi prijedlog je unutar zakonskih okvira,istaknuo je Ferdelji i objasnio da je temeljni problem:

"Uz koje uvjete mogu redari ulaziti u privatne prostorije, dakle, to je pitanje i kuća i poslovnih prostora i dvorišta. Oni bi to mogli napraviti pod istim onim uvjetima pod kojima to može i policija. Dakle, mora postojati kontrolni organ koji bi spriječio kakve samovolje ili loša postupanja redara. Njima se pak mora omogućiti da obave svoj posao kako valja, ne kao do sada da pred svakom ogradom moraju stati da utvrde kakvo je činjenično stanje u nečije dvorištu", rekao je Ferdelji. 

Ferdelji je dodao da tako redari ipak dobivaju znatno veće ovlasti i kazne se povećavaju. Spomenuo je i probleme s definiranjem mnogih pravilnika:

"Čini mi se da je dosta važno definirati pravilnike o upotrebi snimaka s kamera kojih je sve više u gradu kako bi se ograničila ili spriječila zloupotreba tih snimaka. Isto tako mislim da treba ozbiljnije riješiti problem grafita. Nije moguće da se grafiti sprečavaju samo redarima. Svakako i građani trebali biti pomalo odgovorni za svoje fasade", rekao je Ferdelji.  

Odbor za komunalno redarstvo protivi se dodjeli koncesije za održavanje javne rasvjete trvrtki Elikom:

"Tu ćemo vidjeti što treba učiniti za Grad. Nije prihvatljivo da ta cijena bude jako visoka, odnosno moramo vidjeti razloge", zaključio je Ferdelji. 

Prvi čovjek Odbora za komunalno gospodarstvo zauzeo se i za to da se neke dugogodišnje reklame proglase kulturnim dobrom i izuzmu iz zabrane postavljanja reklama na glavnim trgovima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.