Hrvatski radio

Radio Sljeme

Planinarski savez pokrenuo projekt planinarenja osoba s invaliditetom

05.02.2023.

13:11

Autor: Radio Sljeme

Planinarska škola

Planinarska škola

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Hrvatski planinarski savez pokrenuo je projekt popularizacije planinarenja osoba s invaliditetom pod nazivom Pruži mi ruku. Prvi sljedeći izlet održat će se iduću nedjelju, 12. veljače, a mjesto polaska je Novo selo Okićko.

Jedan od onih koji pruža ruku je i Željko Brdal, profesor po struci koji je unatoč sljepoći, iskusan planinar.


- Izlet je namijenjen svim osobama s invaliditetom jer je staza primjerena. Ima uspona i spuštanja na stazi, no uz koordinaciju svih članova koji će na izletu biti podrška, svi će to moći ispenjati. Staza je oko Okića, poučna i pruža priliku zaista svima. Ključ je u dobroj pripremi, koja uključuje neku osnovnu planinarsku opremu - barem dobru obuću i planinarski štap - navodi Brdal.


Ključ planinarenja je u dobroj pripremi, napominje Alan Čaplak glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza.


- Uz ovo što je naveo Željko, uvijek treba ponijeti dovoljno tekućine i nešto hrane, a poželjno je i dobro isplanirati rutu. Ovaj izlet na Okić nije težak i pristupačan je svima. Ovo nije prvi izlet iz ciklusa Pruži mi ruku, već smo pružali ruku mnogima ne samo u Samoboru nego i na Medvednici. Provodile su se i korisne vježbe u kojima su osobe s invaliditetom naučile nas vodiče da planine gledamo nekim drugim očima - rekao je Čaplak. 


Za izlet je potrebna prethodna prijava, najkasnije do petka. Više informacija je na web stranici Hrvatskog planinarskog saveza i na webu HPD-a Željezničar.


 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici