Hrvatski radio

Radio Sljeme

Pomper: "Predstavnik stanara može biti samo jedan od vlasnika!"

25.05.2023.

12:49

Autor: Radio Sljeme

Plaćanje pričuve

Plaćanje pričuve

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Koje su obveze stanara stambenih zgrada, tko određuje iznos pričuve, što je međuvlasnički ugovor? Pitanja su koja zanimaju mnoge građane, a u našoj emisiji "Potrošačka prava" razgovarali smo o održavanju zgrada i što moramo znati kao suvlasnici da bismo pravilno i ekonomično upravljali zgradama. 

Namjeravate li kupiti stan ili ste već suvlasnik, trebali biste i znati koja su vaša prava i obveze, a to je pojasnio direktor tvrtke Monel, koja se bavi upravljanjem stambenih zgrada, Dražen Pomper. 


- Plaćanje pričuve znači da plaćaju praktički u nekakvu svoju internu "kasicu prasicu" od zgrade. To znači da ćete tamo sakupljati nekakav novac i od tog novca će se održavati zgrada. Nadalje, svaka zgrada bi trebala imati nešto što se zove međuvlasnički ugovor. Taj međuvlasnički ugovor je zapravo nekakva vrsta ustava zgrade koji bi trebao definirati sva prava, obaveze i sve zajedničke dijelove, odnosno sve što pripada nekoj zgradi, istaknuo je Pomper. 


A uskoro će biti predstavljen i novi Zakon o stanovanju koji nam je Pomper ukratko predstavio. Također, slušatelje je zanimalo što kada dio stanara ne želi potpisati novi međuvlasnički ugovor? 


- U pripremi je novi Zakon o stanovanju koji će veliki naglasak staviti i na godišnji plan upravljanja zgradom. To znači da bi neke zgrade mogle, za iduću godinu, staviti sve svoje radove koje planiraju u taj godišnji plan i praktički jednom odlukom, na jednom sastanku, ljudi odobre takav godišnji plan. Zakon o vlasništvu nam je rekao da taj temeljni Zakon zgrade može odobriti, to jest potpisati, 51% stanara, rekao je Pomper. 


Može li zgrada funkcionirati bez predstavnika i može li predstavnik biti netko tko nije suvlasnik, na što Pomper daje objašnjenje. 


- Prema važećem Zakonu o vlasništvu, predstavnik stanara može biti samo jedan od vlasnika. Mi, kada dobijemo informaciju da nema predstavnika stanara, pošaljemo svim stanarima jedan dopis kojim kažemo da je dosadašnji predstavnik stanara dao ostavku i da ih molimo da izaberu nekog između sebe. Bez predstavnika stanara je nemoguće održavati zgradu, a za to vrijeme dok predstavnik nije izabran, mi kao upravitelji održavamo zgradu, no možemo održavati samo hitne intervencije. Također, prema Zakonu o vlasništvu, dozvoljeno je da suvlasnik da punomoć nekome tko nije vlasnik stana u toj stambeno zgradi da obavlja dužnost predstavnika umjesto vlasnika, naglasio je Pomper. 


 Pomper zaključuje riječima da je za svaku stambenu zgradu i dobrobit njezinih stanara, važno potpisati kvalitetan međuvlasnički ugovor.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici