Hrvatski radio

Radio Sljeme

Povećanje cijena najma gradskih poslovnih prostora uznemirilo obrtnike

14.02.2023.

12:47

Autor: Nevena Saraga

Zatvoreni lokali u Ilici

Zatvoreni lokali u Ilici

Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Zagrebačkim obrtnicima nikako nije sjela najava o poskupljenju najma gradskih poslovnih prostora u središtu grada, dok gradska vlast objašnjava kako moraju cijene ujednačiti sa stanjem na tržištu, ali i uvesti red. No, kod uvođenja reda mislit će se na tradicijske obrte.

Zagrebački ugostitelji, trgovci, ali i obrtnici koji su do sada svoju djelatnost obavljali u iznajmljenim gradskim prostorima, uskoro bi se mogli naći pred velikim izazovom kako nastaviti poslovanje s cijenama najma koje su, u nekim slučajevima, i tri puta veće.Iz Grada tvrde kako se godinama stvarala nelojalna konkurencija među poduzetnicima u istom segmentu poslovanja, tako da su jedni zakup plaćali privatnim vlasnicima po tržišnim cijenama, a drugi Gradu Zagrebu po znatno nižim.

Time se, upozoravaju iz Grada, desetljećima nanosila velika šteta gradskom proračunu. 


- Imamo situaciju da u istoj ulici imate dva kafića, jedan unajmljuju od privatnika, drugi od Grada koji plaćaju ponekad i tri puta manje. Koja je logika da Grad Zagreb subvencionira na taj način najam bankama? Imamo jednu potpuno nesređenu situaciju, objašnjava gradonačelnik Tomislav Tomašević.Iz Obrtničke komore Zagreb tvrde da bi cijene najma trebale pasti zbog velikog broja napuštenih prostora, osobito u Ilici. 


Predsjednik Antun Trojnar podsjeća da je Zagreb izrastao na obrtništvu, pa rješenje treba biti kako tradicijske, umjetničke obrte i lokale zaštititi, kako njima smanjiti najamninu da postanu zaštićeni brend. Stvarati ekonomiju i puniti gradski proračun na povećanju cijena najma lokala i tako malo obrtnika koji su ostali u centru grada, mislim da nema smisla, dodaje. 


Iz Komore upozoravaju i na nelojalnu stranu konkurenciju koja ima više novca nego domaći obrtnici. Jedan od njih je i staklar Damir Marković, koji je naslijedio obrt od svog djeda.

- Mi obrtnici, ako dođe do licitacije, nestajemo iz centra grada. Nećemo moći biti konkurentni, kaže.Kod uvođenja reda mislit će se na tradicijske obrte, obećavaju iz Grada, tako da se prostori neće dodjeljivati stihijski, nego po vrstama djelatnosti.Iz Obrtničke komore pozivaju svoje članove da se uključe u javnu raspravu o novom Nacrtu prijedloga Zaključka o kriterijima za određivanje zakupnine za poslovni prostor koja traje do početka ožujka.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.