Hrvatski radio

Radio Sljeme

Što se događa sa šumom na Medvednici?

16.03.2023.

09:27

Autor: AKK/Radio Sljeme

Posječena stabla na Medvednici

Posječena stabla na Medvednici

Foto: M.Bartolić, slušatelj / Radio Sljeme

Zbog čega teška mehanizacija siječe šumu na spuštanju Sljemenskom cestom kod Planinarskog doma Grafičar? 

Pitanje je to našeg slušatelja M.B., zabrinutog kako se, pred očima javnosti, događa ekocid. Na naš upit Hrvatskim šumamam d.o.o. o čemu je riječ, odgovaraju - ne uništavamo Sljeme, nego ga čuvamo!

Posječena stabla i ogoljeni trupci gruba su stvarnost svakog slučajnog prolaznika Sljemenskom cestom. Prvo pitanje je: "Kako je moguće da šuma naočigled nestaje?"


Ipak, iz Hrvatskih šuma uvjeravaju kako nije u pitanju uništavanje nego očuvanje šume. Odgovor prenosimo u cijelosti:


- Hrvatske šume d.o.o. gospodare državnim šumama na području Medvednice sukladno važećim propisima i Programima gospodarenja s planom upravljanja područjem ekološke mreže.


Predmetni propisi i Program gospodarenja nisu sačinjeni sa svrhom uništavanja Sljemena nego sa svrhom očuvanja temeljnog fenomena Parka prirode Medvednica a to je ŠUMA.


Provođenje propisa navedenog Programa gospodarenja, između ostalih, kontrolira i Šumarska i druge inspekcije pri Državnom inspektoratu RH.


Radovi koje Hrvatske šume d.o.o. UŠP Zagreb Šumarija Zagreb trenutno obavlja na području gospodarske jedinice "Sljeme-Medvedgradske šume" su javno objavljeni na web stanicama Hrvatskih šuma pod servisne informacije, poveznica https://www.hrsume.hr/2023/03/15/obavijest-o-radovima-obnove-suma-na-podrucju-sumarije-zagreb/


Opreza radi, napominjemo da se na Sljemenu nalaze i privatne šume nad kojima Hrvatske šume nemaju ingerenciju - tvrde iz Hrvatskih šuma.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici