Hrvatski radio

Radio Sljeme

Od danas poskupljuje voda

28.02.2023.

15:39

Autor: HRT RadioSljeme

Poskupljenje vode

Poskupljenje vode

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

U našem gradu od danas poskupljuje voda. Povećanje od 15 posto građani će osjetiti na računima u travnju. I dok prvi čovjek grada ističe da je poskupljenje nužno, neki smatraju suprotno. 

Mjesecima najavljivano, poskupljenje vode za Zagrepčane od danas postaje stvarnost. Zašto? - Ovi 15 posto je nužno kako bi došli do 500 milijuna kuna subvencije u idućih 5 godina kako bi smanjili gubitke vode, proširili vodoopskrbnu mrežu, a i kako bi prestala pucanja magistralnih cjevovoda - objasnio je gradonačelnik Tomislav Tomašević. 


Da za poskupljenjem nema potrebe smatra Socijaldemokrat Davor Bernardić - Kada se poskupljuje voda pod izlikom ulaganja u vodoopskrbnu mrežu prije svega se moraju znati koji su gubitci u sustavu, gdje oni nastaju i napravit se određen plan investicija. Bez toga je to izlišno. Dakle, nema nikakvog razloga za poskupljenjem vode, pogotovo zato što je vlada suspendirala spornu uredbu o korištenju voda.


Gubitak vode je, među ostalim, i u Sesvetama. Već više od dvije i pol godine nekontrolirano curi voda iz hidranta kod Kraljevečkih Novaka. Opisuje predsjednik tamošnjeg mjesnog odbora Ivan Ciković - Curi zbog pritiska sistema. Prošle godine je bilo 12 puknuća cijevi od Sesveta do Kraljevca. S time se smanjuje pritisak cijevi i zbog toga sumještani nemaju vode na povišenom dijelu Novaka. Žalio sam se, svima sam pisao. Nema odgovora.


S druge strane, pritisak će biti na novoizabranim pročelnicima gradskih ureda za gospodarstvo, obnovu, službi za informacijski sustav te gradske uprave. Ironično to komentira Barnardić - U povjerenstvu za izbor pročelnika je sjedila Danijela Dolenec, sjedio je Luka Korlaet i sjedila je Martina Jurišić iz Ureda gradonačelnika koja je, također, izabrana na jednom takvom potpuno neovisnom, nepristranom i transparentnom javnom natječaju. Ja im želim čestitati na transparentnosti, pročelnicima na novoj funkciji uz poruku: Kapa do poda.

- Mi uvijek štitimo identitet svih kandidata koji nisu izabrani jer želimo da nam se jave na idućim natječajima. Onog koji je izabran tek kad bude izabran prezentiramo javnosti - odgovorio je Tomašević.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici