Hrvatski radio

Radio Knin

Grad Knin i Općina Ervenik spore se s vlasnikom Vjetroparka Krš-Pađene

15.03.2023.

12:58

Autor: HRT

vjetropark

vjetropark

Foto: HRT / HTV

Grad Knin i općina Ervenik, na čijem je prostoru izgrađen Vjetropark Krš – Pađene, još prije godinu dana tužili su investitora, tvrtku C.E.M.P. za neisplaćenu naknadu za proizvedenu električnu energiju kao i za komunalnu naknadu i komunalni doprinos. 

Vjetropark Krš-Pađene prostire se na na dvije tisuće hektara površine, 75% na području općine Ervenik, ostalo Grada Knina. Trebao je biti okosnica razvoja ovih područja jer bi se od svakog kilovatsata proizvedene električne energije jedna lipa trebala sliti u njihove proračune. U nepune tri godine proizvedeno je oko milijardu kilovatsati struje, a ove lokalne zajednice nisu dobile niti lipe. Grad Knin tako po ovoj osnovi potražuje nešto više od tri milijuna kuna, a općina Ervenik oko osam milijuna. Kako sredstva nisu mogli naplatiti redovnim putem, vlasnika Vjetroparka, tvrtku C.E.M.P. tužili su još prošle godine no do danas nije održano niti jedno ročište pred Trgovačkim sudom u Zagrebu.

Kako je za Radio Knin izjavio član Uprave C.E.M.P-a Jakov Jukić, sredstva za ovu namjenu su osigurana i to nije sporno, no predstavnici Knina i Ervenika moraju im ispostaviti adekvatna rješenja po osnovi kojih će im isplatiti potraživanja. Kninski gradonačelnik Marijo Ćaćić pak odgovara da nikakva rješenja ne mogu izdati što im je i potvrdilo Ministarstvo financija.

Investitor Kninu i Erveniku duguje i sredstva za komunalnu naknadu i komunalni doprinos . Primjerice, općina Ervenik samo bi od komunalne naknade mjesečno trebala uprihodovati više od 270 tisuća eura. I za ovo se vode sudski sporovi i čekaju  pravomoćna rješenja.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.