Hrvatski radio

Radio Sljeme

U deset dana 50 posto manje miješanog otpada

10.10.2022.

13:12

Autor: Radio Sljeme

Zagrepčani iznose smeće

Zagrepčani iznose smeće

Foto: HTV / HRT

U deset dana, koliko je na snazi novi sustav odvajanja otpada u našem gradu, miješnog komunalnog otpada upola je manje nego inače - istaknuo je rukovoditelj Službe zaštite okoliša i razvoja u Čistoći, Alen Hadžić, na skupu o gospodarenju otpadom u organizaciji časopisa Komunal.

- To je frapantan podatak i meni koji se godinama bavim ovim poslom, a to je da je količina miješanog komunalnog otpada smanjena za 50 posto u samo deset dana. Prema tome, građani u ovom modelu odvajanja otpada imaju mogućnost plaćati upravo onoliko koliko odlažu u vrećice od 10, 20 i 40 litara - rekao je Hadžić.


Dodao je i da se u posljednje četiri godine, otkako je uveden sustav odvajanja otpada od vrata do vrata, godišnja količina otpada smanjila za otprilike 30 000 tona. Zagreb se tako plasirao u prosjek gradova Hrvatske - gdje jedan stanovnik proizvede 380 kilograma otpada na godinu. 


- Grad Zagreb je smanjio količinu miješanog komunalnog otpada s 210 tisuća tona na 170 do 180 tisuća tona. Ako se tako nastavi, za pet do šest godina dobit ćemo jednu godinu dužeg rada odlagališta.


Govoreći o kompostanama, Hadžić je istaknuo da ih Zagreb ima tri te da zadovoljavaju potrebe Zagrepčana, dok ona na Jakuševcu ima i mogućnost povećanja kapaciteta. 


Iako je pojačano odvajanje otpada dobra vijest, donosi nove izazove. Spremnici za plastiku i papir sve su puniji pa je i zbrinjavanje skuplje. Iz Čistoće se nadaju da će im u tome pomoći Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji odnedavno ima novo vodstvo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.