Hrvatski radio

Radio Sljeme

U nedjelju počinje ljetno računanje vremena

28.03.2014.

10:33

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U nedjelju, 30. ožujka, u 2 sata počinje ljetno računanje vremena. Sat se pomiče jedan sat unaprijed odnosno u 2 sata računa se kao 3 sata.

To znači da prestaje i obveza da na motornim vozilima danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Izuzetak su mopedi i motocikli, na kojima, prilikom vožnje, tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla.

Hrvatske željeznice obavještavaju da će, zbog pomicanja sata, tri putnička vlaka u željezničkome prometu kasniti do jedan sat. Riječ je o paru noćnih vlakova na relaciji Zagreb–Split i obrnuto te o vlaku na relaciji Osijek-Zagreb.

Ljetno računanje vremena u 2014. godini završava 26. listopada u 3 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računa kao 2 sata.

Ljetno računanje vremena u Hrvatskoj je prvi put uvedeno 1983. godine, kada i u cijeloj tadašnjoj Jugoslaviji. U Europi je taj koncept uveden u nekim državama tijekom 1. svjetskog rata, a potom je uglavnom napušten, sve do energetske krize šezdesetih i sedamdesetih kada su ga europske zemlje počele ponovno usvajati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.