Hrvatski radio

Radio Sljeme

Učenici OŠ "Petar Zrinski" od potresa slušaju nastavu na pet lokacija

22.04.2022.

14:20

Autor: Radio Sljeme

Osnovna škola Petar Zrinski

Osnovna škola Petar Zrinski

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

Osnovna škola "Petar Zrinski" u Krajiškoj ulici više od dvije godine nakon potresa nije u funkciji. Radovi su nakon godinu dana potpunog zastoja tek počeli, a odrađena je tek konstrukcijska stabilizacija. Učenici na nastavu odlaze na pet različitih lokacija, a roditelji su ogorčeni i skeptični da će se djeca do 1. rujna vratiti u svoju školu. Ovo su samo neki od dojmova ogorčenih roditelja koji su se mogli čuti u našoj emisiji "Moj firtl".

- Mi smo izdvojeni u jednoj maloj učionici, bilo je problema s prehranom, obroci se nose u razrede, izgubili smo sve izvanškolske i izvannastavne aktivnosti.


- Poučeni dosadašnjim iskustvom i dinamikom radova, teško je zamisliti da u četiri mjeseca se može sazidati pet katova, urediti, opremiti, napraviti fasada, dobiti uporabnu, proći tehnički pregled, realno, četiri mjeseca nije dovoljno za to. Ja sam roditelj troje djece upisanih u ovu školu, prvi, treći osmi, plus glazbena, trenutačno pohađamo četiri različite škole na četiri različite strane.


Ravnateljica škole, Mirjana Jermol, nezadovoljna je komunikacijom s Gradom, ali i zabrinuta za nastavno osoblje koje također proživljava veliki stres i radi u gotovo nemogućim uvjetima.


- Njima je preteško, to stvarno netko tko nije u toj situaciji uopće si ne može niti predočiti kako to izgleda. Najteže je zapravo učiteljima predmetne nastave. To je trčanje iz jedne škole u drugu, radite ujutro u jednoj školi, poslijepodne u drugoj, u nekom međuprostoru imate sat, dva pauze, iznimno stresno, zahtjevno - navodi ravnateljica.


A cijela priča zapela je zbog konzervatora jer škola je zaštićeno kulturno dobro. Obnovi škole pristupilo se bez pripremljene dokumentacije koja nije bila odobrena od Gradskog zavoda za zaštitu spomenika, kaže njegova pročelnica, Lana Križaj.


- Zapravo je najveći dio, i ono što su svi uvijek ljuti na konzervatore, to je veliki taj nevidljiv dio posla, pripreme te dokumentacije, odobravanja. Čujte, ja moram reći, moji kolege, samo je trinaest arhitekata zaposleno konzervatora u Gradskom zavodu, oni su zatrpani predmetima, naravno, otkad je potres, to se sve još više potenciralo - objasnila je pročelnica.


Više nema dorade dokumentacije, niti produžetka rokova, poručila je u našoj emisiji "Moj firtl" Štefica Mihalic iz Gradskog ureda za obrazovanje i dodala kako po dinamičkom planu do 1. rujna sve mora biti gotovo.


Ipak, roditelje će zadovoljiti jedino pisani odgovor i jamstvo da će radovi stvarno biti dovršeni do navedenog datuma. Njihova je želja da ono što je neopipljivo, a to su životi djece i roditelja, budu ispred onog opipljivog, obnove objekta.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Moj firtl

"Moj firtl" svakog petka otkriva nove probleme Zagrepčana koji se s povjerenjem javljaju autoru emisije Ivanu Hlupiću. Iza nas su već desetci riješenih gradskih problema, kilometri uređenih nogostupa i ulica, zasađeni drvoredi, preuređeni parkovi...javite nam se i vi jer - nama je stalo!

Poslušajte u Slušaonici