Hrvatski radio

Radio Sljeme

Udrugom protiv antena!

03.03.2014.

20:34

Autor: Doroteja Brljak Sunajko

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stanari Vrbana koji su se prosvjedima usprotivili antenama teleoperatora na obližnjem trgovačkom centru, osnovali Hrvatsku udrugu za zaštitu od elektromagnetnog zračenja.

Udrugu su osnovali, tvrde inicijatori, ne samo zbog svog zagrebačkog slučaja, već zbog svih građana koji su se suočili s nemogućnošću utjecaja na smanjenje štetnog elektromagnetnog zračenja u svojoj okolini.

"Trenutno najveći izvor elektromagnetnog zračenja (iako ne i jedini), predstavljaju antene baznih stanica teleoperatera mobilne telefonije, koji su uspjeli svojim utjecajem na zakonodavca potpuno liberalizirati postupak postavljanja antena. Ova činjenica, uz vrlo visoke tolerancije vrijednosti EM zračenja propisane Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetnih polja, predstavlja značajan zdravstveni rizik za najširu populaciju. O tome govori sve veći broj epidemioloških studija provedenih u svijetu", tvrdi se u priopćenju odaslanom u prigodi osnivanja udruge, kojoj je predsjednik dr. Srećko Marušić.

Kako su, smatraju u Udruzi, propisi koji štite građane od elektomagnetnog zračenja zastarjeli, cilj je utjecati na donositelje propisa iz ovoga područja, odnosno na donošenje regulative koja bi štitila ljudsko zdravlje, a da se pri tome ne ograničava razvoj mobilnih telekomunikacija.

Građani sve informacije o problemima s baznim stanicama i štetnošti zračenja mogu slati na e-mail: stetno.zracenje@gmail.com.

Više o aktivnostima HUZEZ-a javnost će doznati na predstavljanju udruge 10. ožujka 2014. u 12 sati, u dvorani Tribina grada Zagreba, Kaptol 27.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.