Hrvatski radio

Radio Sljeme

Više od 500 godina živi najstarija platana u Zagrebu

06.08.2022.

13:18

Autor: Radio Sljeme

Najstarija platana u Zagrebu

Najstarija platana u Zagrebu

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

U dvorištu dvorca Junković nalazi se najstarija i najveća platana grada Zagreba i jedna od najstarijih u Hrvatskoj. Promjera dva metra i deset centimetara, visine preko 50 metara, živi već 500 godina i svojim impozantnim izgledom oduzima dah.

Pod njezinom raskošnom krošnjom kriju se neke od najljepših uspomena koje brižljivo čuva Melita Merlin.


- Ispod platane je raslo uvijek puno jaglaca, to je bilo u proljeće, pa smo onda brali te jaglace, ma bilo je tu u susjedstvu djece, uvijek je bilo veselo - kaže naša sugovornica.


A uz nju, o platani s puno truda i ljubavi brine njen sadašnji vlasnik Tomislav Čepelja koji kaže kako to svakako nije jednostavan posao, pa im u održavanju pomažu Javna ustanova Maksimir i Zrinjevac. Jer ipak, toliko grandiozno stablo otpušta ogromnu količinu dijelova.


- Ona je drvo koje ima specifičnu koru koja se linja, tako da imate jako puno kore svake sezone, i to lišće njezino, ali vidite, sad kad je ona u ovom punom rastu, u vegetaciji, e onda je to ljepota za koju se isplati koji put i malo vremena izgubiti - ističe Čepelja.


O starosti, veličini i obilježjima platane svjedoči studija Šumarskog fakulteta, a proglašena je i zaštićenim spomenikom prirode


- Radi se o azijskoj platani, Platanus orientalis, kod nas u Hrvatskoj javljaju se tri vrste, uglavnom, to je Azijska platana pod kojom ste vi sada, Američka platana, Platanus occidentalis i Javorolisna platana koja je hibrid između te dvije. Jako je poznato da su platane dugovječna stabla. Tako, recimo, u Grčkoj postoje stabla platane koja su stara i preko 2400 godina. Platana je jako otporna vrsta, i na hladnoću, na sve vremenske uvjete, i na gradsko zagađenje - rekao nam je Saša Banić iz Javne ustanove Park Maksimir.


Za kraj nam preostaje poželjeti da ovo zadivljujuće stablo još dugo poživi i pruži prijeko potreban i kvalitetan hlad.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici