Hrvatski radio

Radio Sljeme

Za nula kuna u centru: Zbogom vandalskim grafitima!?

27.09.2022.

13:36

Autor: Radio Sljeme

Grafiti u Zagrebu

Grafiti u Zagrebu

Foto: Davor Puklavec / Pixell

Idu li vam na živce gradski grafiti? Postoje, naime, bezidejni - i oni prihvatljivi. Koji su lijepi, a koji nagrđuju vizuru grada, odlučivat će Povjerenstvo za zaštitu objekata od grafita - neovisno tijelo koje je imenovao gradonačelnik Tomislav Tomašević, a čiji je predsjednik Tihomir Milovac.

Najzagađeniji je centar grada: grafitirano je oko 1300 pročelja, što bi bilo otprilike 80 posto takvih površina. Grad će financirati 100 posto iznosa uklanjanja grafita i nanošenja zaštitnog premaza za pročelja u centru kroz stavku stambene pričuve. Osamdeset posto iznosa financirat će se za ostale dijelove grada. Opsežan posao borbe protiv grafita uključivat će i građane - svakoj kući pristupat će se na jedinstven način - rekao je Milovac. Građani će svoje zahtjeve slati prema Uredu za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje i graditeljstvo, komunalne komunalne poslove i promet. Najveći pomak je u tome da će se postupak ubrzati: građani će sa svojim predstavnicima i upraviteljima zgrada, ako ih imaju - dogovoriti sve: upravitelj će se za obavljanje posla ovlastiti ugovorom s predstavnikom stanara.


Milovac je kao primjer naveo kuću koja ima dio pročelja od cca 60 kvadrata, čije bi uklanjanje grafita koštalo do 7000 kn. - Cijeli iznos uklanjanja i premazivanja zaštitnim slojem, ako se objekt nalazi u centru, pokriva Grad, međutim, svako daljnje održavanje bit će na vlasnicima. To je već prije bilo propisano Odlukom o komunalnom redu, ali Grad to nije primjenjivao - zaključio je Milovac.


 Cilj uklanjanja grafita nije ipak i uklanjanje kreativnosti i mašte s gradskih pročelja. Pročelnik Povjerenstva za zaštitu objekata od grafita Tihomir Milovac najavio je suradnju s umjetnicima i kreativcima koji svoj otisak žele ostaviti na onim vidljivim gradskim površinama na kojima je to dopušteno. Za sada Grad s njima surađuje redovnim procesom traženja i dobivanja dozvola za oslikavanje, ali radit će se i na edukaciji kako bi se mlade ljude koji se nemaju gdje likovno izraziti, iz bezidejnog kaosa - preusmjeriti u kreiranje kvalitetnog urbanog vizualnog identiteta.


Pročelnik povjerenstva za zaštitu objekata od grafita Tihomir Milovac najavio je i poseban prostor gdje će najznačajniji domaći i inozemni grafiteri ostavljati svoj umjetnički trag.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.