Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zbog sanacije klizišta Kostanjek EKO 2000 kod Mikulića

18.04.2018.

15:31

Autor: Margareta Jozinović

HRT Radio Sljeme

HRT Radio Sljeme

Foto: - / -

Udruga Eko 2000 danas je primljena kod predsjednika Gradske skupštine Andrije Mikulića kako bi izrazili neslaganje s gradskim prijedlogom sanacije klizišta Kostanjek čemu svjedoči i njihova peticija s više od 7 tisuća prikupljenih potpisa koje su mu predali.

S jasnom porukom da se sanacija klizišta treba razdvojiti od reciklažnog dvorišta građanska inicijativa okupljena u udruzi EKO 2000 predala je peticiju kojom su prikupili više od 7 tisuća potpisa. Klizište Kostanjek jedno je od najvećih klizišta u Europi i svakako ga se treba sanirati, ali ne kako predlaže Grad. Kada se uđe u projekt Grada onda se vidi da je namjera, između ostalih materijala u klizište, utrpati 37 300 metara kubičnih deponijskog smeća. Znači misli se čistit divlji deponij i trpat tamo što je čisti ekocid, rekla je iz udruge Eko 2000, Irena Deranja.

Inženjer geologije, profesor Želimir Ortolan, predložio je zamjensko rješenje. Neka dovoze velike komade, a neće u srcu naseljenog područja čekićem bušiti i to raditi. Mi sad imamo divlji deponij s najmanje 50 tisuća kubika kojeg ima u sebi i to treba maknuti. To treba raspodijeliti. Gurnuti dolje u pasivnu zonu i ublažiti pokose gore na rubu kopa.

Mikulić je dao jasan stav o sanaciji klizišta. Ako treba javno nedvosmisleno reći onda nisam za to da se sanira da sav otpad sa divljih deponija dovozimo tamoi saniramo klizište. Ali ako ćemo ga sanirati po pravilima struke sa građevinskim otpadom sa onim kojim zaista možemo onda se zalažem da se u pasivnoj zoni nožice napravimo ono što je struka rekla.

Udruga Eko 2000 imat će sastanak s pročelnicima nadležnih ureda i prije Skupštinske sjednice koja će biti krajem ovoga mjeseca, budući da se radi o gorućem problemu, zaključio je Mikulić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.