Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zbrinjavanje otpada direktor Čistoće ocijenio - trojkom

29.11.2022.

14:15

Autor: HRT Radio Sljeme

Direktor Čistoće - Davor Vić

Direktor Čistoće - Davor Vić

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Direktor Čistoće, Davor Vić, gostujući u našoj emisiji "Gradska posla", ocijenio je dosadašnji uspjeh sakupljanja i zbrinjavanja otpada trojkom, a petici se nada do kraja godine.

Trojka je prosjek čiste petice za smanjenje miješanog komunalnog otpada za 27 posto te dvojke, kojom direktor Čistoće ocjenjuje urednost javnih površina. Kantograd u centru ipak iščezava, zahvaljujući i svijesti građana, koji su, poručuje Vić, shvatili da je puno bolje ostaviti vrećicu u vrijeme odvoza te je ujutro ne naći na istom mjestu. Grad je, dodaje, prohodniji i uredniji, a scenarij u kojem bi ulice bile pretrpane - nije se dogodio.


Zadovoljan je direktor i korištenjem podzemnih spremnika, za čiju nabavu, radi transparentnosti cijena, Grad namjerava ponoviti javni natječaj. Podzemni spremnici prazne se kad su puni te se građani ne opterećuju vremenom odvoza. Onog trenutka kad odlože vrećicu u podzemni spremnik, dodaje Vić, riješili su svoj problem.


Najavio je intenzivnije kažnjavanje za nepropisno ponašanje građanja prilikom zbrinjavanja otpada, a najavio je i intenziviranje odvoza plastike i papira - od idućeg tjedna i papir i plastika odvozit će se svaki tjedan.


Korisnici koji potroše dostavljene vrećice za plastiku, metal i biootpad, moći će ih besplatno preuzeti u korisničkom centru Zagrebačkog Holdinga.


Goruće je dakako i pitanje sanacije i zatvaranja Jakuševca, koje će zahtijevati konsenzus građana. Vić neprimjenjivim smatra princip "gradite to bilo gdje, samo da ne bude nama u blizini". Otpad se, poručuje, mora zbrinjavati u blizini mjesta njegova nastanka, a grad od svega toga mora imati koristi, poručio je direktor Čistoće.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.