Hrvatski radio

Radio Sljeme

ZET i Grad pred tužbama oko ukidanja reklama na ZET-ovim vozilima

13.10.2022.

14:42

Autor: Magdalena Pongrac

Reklame na zagrebačkim tramvajima

Reklame na zagrebačkim tramvajima

Foto: Igor Soban / Pixsell

Tvrtka koja se bavi oglašavanjem na ZET-ovim autobusima i tramvajima tužit će ZET i gradonačelnika - poručio je direktor zagrebačke podružnice InfoMedia grupe Željko Banjac. Kaže kako nije došlo do sporazumnog raskida ugovora te da je on na snazi do kraja 2026. Ističe da ova tvrtka u zakupu ima 150 od otprilike 700 ZET-ovih vozila te smatra da reklamama nisu narušili vizualni identitet grada. Tvrdi i kako su ZET-u ponudili da će smanjiti broj vozila i veličinu reklama, no nisu naišli na odobravanje.

- Prema ugovoru, mi trebamo plaćati ZET-u još 16 milijuna kuna, a na ovaj način gradonačelnik Tomislav Tomašević ZET-u izbija siguran profit. Ovo ukidanje ne može proći, to je jednostrana odluka i naručena od strane gradonačelnika te nije utemeljena ni u službenom glasniku Grada Zagreba. To je politička odluka gdje gradonačelnik želi ukinuti reklame na vozilima. On nema zakonsko uporište u tome, a ono što je nepartnerski je to što smo za njegovu izjavu o uklanjanju reklama doznali iz medija - rekao je Banjac.


Banjac kaže i kako je rasprava o tome uklapaju li se reklame u vizualni identitet grada ili ne - subjektivna. Tvrdi i kako imaju pripremljenu tužbu za Grad i ZET, jer kao tvrtka trpe veliku reputacijsku štetu. Ističe, pak, da i dalje imaju pruženu ruku prema Gradu kako bi idući tjedan o svemu razgovarali. O tom razgovoru, pak, u tvrtki su obaviješteni putem preporučene pošte.


Opovrgnuo je i navode nekih medija o političkoj motiviranosti ove tvrtke iz Republike srpske za suradnju s Gradom Zagrebom.


- Protiv nas se vodi negativna kampanja, nazvao bih je žutom štampom, u kojoj nas se povezuje s nekim političkim partijama, određenim liderima u regiji, tajkunima i bivšim zagrebačkim gradonačelnikom. Mi smo tvrtka koja nema promet ni jednu kunu, lipu, euro ili bilo koju drugu valutu u bilo kojoj zemlji regije gdje poslujemo s državnim tvrtkama na način da mi nešto od njih naplaćujemo ili s njima radimo - kazao je Banjac.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.