Hrvatski radio

Radio Split

Klapa Bonaca obradila pjesmu - Zbogom prijatelji moji ....!

12.04.2022.

15:01

Autor: Denis Šabić

Klapa Bonaca

Klapa Bonaca

Foto: MN Tours Laško / MN Tours Laško

‘Gdje god bili prenosili smo šibensku dušu, jer taj Šibenik je naš, najbolji i najljepši’

Klapa Bonaca

Klapa Bonaca

Foto: MN Tours Laško / MN Tours Laško

Podsjetimo klapa Bonaca prije tri godine je  na tvrđavi svetog Mihovila koncertom proslavila 40 godina karijere. No kako je nastala klapa koja se isprva zvala Klapa Bilice, s obzirom da je tamo sve i počelo, te kako su uspjeli preživjeti sve te godine na sceni, otkrio nam je najdugovječniji član Goran Gulin.Ivo Mikuličin je osnivač klape i dugogodišnji voditelj, član, a i pjevač, koji se prije par godina povukao i prepustio je to nama nastavimo tradiciju koju je njegovao, jer ipak je napisao i uglazbio veliku većinu naših pjesama. Zvali smo se Bilice do momenta kad nas je Mišo Kovač pozvao na svoj koncert u Lisinski i kazao nam da je to ime više nekakvog lokalnog značenja i da bi trebalo promijeniti u nešto estradnije. I onda je Mikula pronašao način, malo se poigrao slovima ‘b’ i ‘c’ i tako je nastala Bonaca – priča nam Gulin o odabiru imena za klapu.Na početku su pjevali isključivo a capella, a dolaskom Nenada Petkovića, a kasnije i Gorana Gulina uveli su gitare, mandoline, naposljetku i klavijature.

Klapa Bonaca

Klapa Bonaca

Foto: MN Tours Laško / MN Tours Laško

Shvatili smo da je a capella pjevanje krasno, ali nakon tri, četiri pjesme ono postane malo zamorno za slušanje ,da ne kažem dosadno, nama koji to volimo i živimo za to, a kamoli nekom prosječnom slušatelju. Vidjeli smo kad uzmemo instrumente u ruke da to ljude digne, a inače imaju u sebi želju za plesom – objašnjava Gulin prelazak s a capelle na instrumente. No kako je prije desetak dana izišla stara pjesma Mila Hrnića i klape Libertas u obradi klape Bonaca , razgovarali smo s Goranom Gulinom o njihovoj sjajnoj glazbenoj karijeri, planovima, duetima i ovoj pjesmi ...

Intervju-Goran Gulin klapa Bonaca

Klapa Bonaca

Klapa Bonaca

Foto: MN Tours Laško / MN Tours Laško

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.