Hrvatski
radio

O postaji - HRT – Radio Split

HRT - Radio Split logo

Radio Split prvi se put oglasio 22. travnja 1945., a od 28. srpnja 1954. počeo je stalnim emitiranjem trosatnog programa koji je stalno rastao, a od 1995. godine prerastao u cjelodnevni program koji je danas najslušaniji regionalni program u Hrvatskoj.


Radio Split je, uz Radio Dubrovnik, najstariji elektronički javni medij na području južne Hrvatske.


Radio Split u eteru se prvi put čuo 22. travnja 1945. godine, kada je program emitiran iz vile Dekaris. No, tadašnja radijska tehnika i oprema, završetkom Drugoga svjetskog rata, ubrzo se odvozi u Zagreb pa je trebalo čekati punih devet godina da Radio Split počne redovito emitirati svoj program. Za početak rada radiopostaje iskorišten je snažni pričuvni vojni odašiljač na Hvaru, čuvan za obranu ako dođe do napada Staljinova SSSR-a na Jugoslaviju. Kako je hladni rat minuo, sazreli su uvjeti za rad splitske radiopostaje.


Riječi Ovdje Radio Zagreb - Studio Split; prvi put izrečene su u srijedu 28. srpnja 1954. godine, a prva emitirana pjesma bila je narodni napjev Sve ptičice iz gore. Nakon nekoliko mjeseci uredničko mjesto od Zvonka Letice preuzima Marinko Bojić. Prvi glazbeni urednik bio je maestro Vinko Lesić. Iako skromnom opremom emitiran na srednjem valu, program Radio Splita, koji se stvarao u vili Ruža na Mejama sa šest profesionalno zaposlenih, čuo se u gotovo svim mediteranskim zemljama, što je posvjedočeno pismima slušatelja i hrvatskih pomoraca. Program se emitirao tri i pol sata na dan, tijekom jutra kada se nije emitirao matični program iz Zagreba.


Početkom šezdesetih godina Radio Split se osamostaljuje, utemeljuje i svoj mali zabavni orkestar koji je, s glazbenim urednikom Ivicom Bašićem, priređivao ljetne zabavne programe duž Jadrana, a to je bio i začetak Splitskog festivala zabavne glazbe. Uspostavlja se suradnja s prvim dopisnicima iz Dalmacije, poglavito na cijelom otoku Braču. No, kako općina Split nije mogla dalje financirati rad postaje, 1966. Radio Split se ponovno udružuje s Radio Zagrebom. Godine 1968. Radio Split seli u vilu Ferić, također na Mejama.


Sedamdesetih godina Radio Split širi svoju dopisničku mrežu i počinje emitirati program na UKV frekvencijama. Za 35 godina stalnoga rada, Radio Split 1979. godine dobiva Nagradu grada Splita. Organiziranjem VIII. Mediteranskih sportskih igara u Splitu 1979. godine izgrađena je nova zgrada RTV centra na Mažuranićevu šetalištu 24 A, gdje Radio Split useljava početkom 1980. Suvremena oprema u novoj zgradi bila je temeljem za novi programski uzlet Radio Splita.


Od početka emitiranja svojega programa pa sve do 1983. godine Radio Split je emitirao na dan 3 do 4 sata vlastitog programa. Ulaganjem u odašiljače na Biokovu, Labinštici i Vidovoj gori, te povećanjem čujnosti programa Radio Splita na područje cijele Dalmacije na UKV području, Radio Split 1983. produžuje svoj program na 5 sati dnevno (od 12 do 19 sati). Godine 1989. uvode se još 4 sata jutarnjeg programa, a sljedeće 1990. s emitiranjem programa počinje još sat ranije - od 7 sati.


Ususret prvim demokratskim izborima Radio Split je, otvarajući širom vrata slobode javne riječi i dotadanjim disidentima, odigrao važnu ulogu u demokratskim promjenama. Te se godine RTV Zagreb preimenuje u HTV, kada je i splitska radiopostaja dobila novo ime - Hrvatski radio - Radio postaja Split. To novo hrvatsko ozračje u splitskom eteru smetalo je u ljeto 1991. godine brojnim jugoslavenskim oficirima u Splitu, koji su i javno u programu prijetili bombardiranjem Marulova grada s razarača JRM - Split, što su i učinili 15. studenoga 1991. godine.


Radio Split je odigrao važnu ulogu u razbijanju medijske blokade u Dalmaciji i Herceg Bosni tijekom Domovinskog rata, njegovi su novinari izvještavali sa svih bojišnica, za što su dobili i više priznanja. Zaslugom prije svega novinara i tehničara Radio Splita, iz Knina se 6. kolovoza 1995. godine prvi put čulo "Ovdje Hrvatski radio Knin".


Godine 1992. Radio Split uvodi večernji program do ponoći. Od 1995. godine program se emitira cjelodnevno: gradski program počinje od 5 sati ujutro, uz reemitiranje noćnog programa Hrvatskog radija, tako da se vlastiti program Radio Splita popeo na rekordnih 19 sati na dan. Od lipnja 2000. godine Radio Split emitira 24-satni vlastiti program.

Polovicom devedesetih godina počinje s radom više lokalnih radiopostaja u Splitu, što dovodi do jake konkurencije u eteru, ali ipak prema višekratnim ispitivanjima slušanosti, program Radio Splita uvijek je među najslušanijima, dosežući i do 40 posto ukupnog slušateljstva, te je danas najslušaniji regionalni program u Hrvatskoj.


Radio Split danas zapošljava 28 djelatnika uz razgranatu mrežu honorarnih suradnika u Splitu i po cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji. Do trećine od ukupnih prihoda ostvaruje vlastitim marketingom. Stalno se ulaže u tehničku podršku programa i informatizaciju novinarskog rada pa se novinarski prilozi snimaju i montiraju na računalu, a osamdesetak tisuća glazbenih brojeva iz fonoteke dostupno je za emitiranje u roku od nekoliko sekundi. Program Radio Splita se dosta sluša i preko Interneta diljem svijeta, te na FM frekvencijama 101, 102 i 104,5 MHz (uz još neke na rubnim područjima županije). To je rezultat duge tradicije radijske postaje, u kojoj se od početka njezina rada uvijek poklanjala pozornost kulturnome i umjetničkom radu, te profesionalnosti javne riječi.


Pred mikrofonom Radio Splita posao su ispekla vodeća imena hrvatskoga novinarstva, od prvoga novinara Marinka Bojića do brojnih drugih: Zvonko Letica, Davorin Rudolf, Miljenko Smoje, Joško Kulušić, Zdravko Gracin, Frane Jurić, Tonči Petrasov Marović, Jakša Fiamengo, Edo Pezzi… Glazbenim urednicima bili su naši istaknuti skladatelji Vinko Lesić, Ivica Bašić, Zdenko Runjić, Joško Koludrović i Želimir Škarpona. Antologijske folklorne, klapske i dokumentarne emisije pripremao je maestro Ljubo Stipišić, a osobitost je splitskog Radija da je u svojim studijima snimao i stvarao drame. Nezaboravan je serijal od 8 emisija 'Smij i suze starega Splita' Ivana Kovačića, a dramatizirani su i tekstovi Marka Uvodića Splićanina, Miljenka Smoje, Vanče Kljakovića… U tonskoj su arhivi Radio Splita i vrijedni zapisi sa Splitskoga ljeta i drugih važnih javnih, kulturnih i sportskih događanja...


Frekvencije HRT - Radio Split:

BIOKOVO 102,0 MHz
HVAR 100,2 MHz
KOMIŽA 88,4 MHz
LABINŠTICA 101,0 MHz
DUGOPOLJE 105,3 MHz
BRAČ 104,5 MHz
VRLIKA 105,8 MHz


GLAVNI UREDNIK PROGRAMSKOG KANALA RADIO SPLIT

Karlo Reitober karlo.reitober@hrt.hr


PRODAJA OGLASNOG PROSTORA - MARKETING 
Marija Grubišić Čabo marija.grubisic.cabo@hrt.hr
Ana Varenina ana.varenina@hrt.hr


VODITELJ TEHNIKE 
Ante Dorić ante.doric@hrt.hr
 

REDAKCIJA 

Zrinka Bilandžić zrinka.srpak@hrt.hr

Vedrana Dedić Žanko vedrana.dedic@hrt.hr 

Srđan Fabijanac srdjan.fabijanac@hrt.hr

Miranda Hrabar miranda.hrabar@hrt.hr 

Ivona Jakić ivona.jakic@hrt.hr

Rodoljub Jović rodoljub.jovic@hrt.hr

Vedrana Krstić-Ivanišević vedrana.krstic.ivanisevic@hrt.hr

Jošjko Krželj josip.krzelj@hrt.hr

Sandra Kuzmanić sandra.kuzmanic@hrt.hr 
Marino Marinčić marino.marincic@hrt.hr

Marko Miličić marko.milicic@hrt.hr

Vedran Očašić vedran.ocasic@hrt.hr 

Ivan Perdijić ivan.perdijic@hrt.hr

Denis Šabić denis.sabic@hrt.hr

Zoran Vukičević zoran.vukicevic@hrt.hr

Mladen Vuković mladen.vukovic@hrt.hr

 

GLAZBENA REDAKCIJA 
Edo Gracin edo.gracin@hrt.hr
 
Želimir Škarpona zelimir.skarpona@hrt.hr
Nina Zorica ninoslava.zorica@hrt.hr


TEHNIKA

Ivan Bilandžić ivan.bilandzic@hrt.hr

Stipe Blažević stipe.blazevic@hrt.hr

Mario Ilinčić mario.ilincic@hrt.hr

Vito Jeličić vito.jelicic@gmail.com

Alan Mornar alanmornar@gmail.com

Dino Tomaš dtomas@expert-congress.com

Sandro Bilandžić 

 

ZAJEDNIČKE SLUŽBE

Elvira Batistić elvira.batistic@hrt.hr