Hrvatski radio

Radio Split

"Kralj svadbi" Ivan Martić Ivica, od želje do uspjeha!

27.01.2022.

22:01

Autor: Denis Šabić

Ivica Martić

Ivica Martić

Foto: Privatna zbirka / Privatna zbirka

Ivan Martić je glazbenik koji u svom radu gaji ljubav prema domoljubnoj pjesmi Hrvatske, Hrvatske Posavine te Bosne i Hercegovine. Čovjek je iz naroda, tako da ljude na svojim koncertima ne doživljava samo kao publiku, već i kao ljude koji vole istu glazbu, koju on uživa izvoditi. Slušaju ga sve generacije što je pokazatelj da svira i radi bezvremensku glazbu. Ivan sa svojim bendom iz sebe ima velik broj nastupa na raznim manifestacijama, na nekima i tradicionalno nastupa, što mu je posebno drago, jer mu je to potvrda su organizatori u publika zadovoljni njegovom pjesmom i izvedbom.

Ivan Martić Ivica ime je koje ste vjerojatno imali prilike čuti, a riječ je o čovjeku koji je pokazao kako nam ništa ne može stati na put da postignemo ono stvarno želimo i volimo. Osebujni umjetnik svoju je slavu stekao pjevajući na svadbama, a prije toga bavio se trgovinom. Također, upravo on prvi je donio neke od najpoznatijih i najskupljih modnih brendova u Hrvatsku zbog čega je ostvario brojna poznanstva s poznatim osobama koja su ubrzo prerasla u dugogodišnja prijateljstva. Kada je njegov posao pogodila kriza, Ivan je odlučio iskoristiti svoj pjevački talent te je počeo nastupati po svadbenim svečanostima, a domaći poznati pjevači prepoznali su njegov talent i pružili mu veliku podršku.

Pjevač svoje snove uspio je ostvariti unatoč teškom djetinjstvu koje mu je ponajviše obilježio karcinom glave zbog kojeg danas ne vidi na jedno oko. 'Kao dijete od 11 godina imao sam karcinom koji se kasnije dva puta vraćao. Bolest me ohrabrila da budem jači i odlučniji kroz odrastanje, jer kao tako mali dječak nisam bio svjestan težine bolesti. Vjerovao sam da je prolazna, da ću se izvući iz toga, vjerovao sam u ozdravljenje. Nikad neću zaboraviti mamin izraz lica kad je doktor rekao da će 'tek kad otvori glavu vidjeti treba li vaditi jedno ili oba oka', ispričao je Ivan.

Kao dijete maštao je o tome da jednog dana postane pjevač, glazbenik, zabavljač i mađioničar, a gotovo sve svoje snove danas uspješno živi. 'Gajim veliku ljubav prema umjetnosti, pogotovo glazbenoj. Osvojila me kao dijete i do danas sam vezan uz glazbu. Sva ta pitanja i mnoge upitnike koje sam nosio u sebi godinama, počeli su se odmotavati kao klupko', kaže pjevač koji je još u srednjoj školi počeo nastupati u Muzičkoj omladini grada Zagreba, a po završetku srednjoškolskog obrazovanja svoju glazbenu praksu nastavio je odrađivati na privatnim zabavama. Najveći vjetar u leđa Ivan je dobio od pedagoga i profesora u školi koji su podržavali djecu s glazbenim talentom i slali ih na nastupe po bivšoj državi.

Upravo zahvaljujući silnoj podršci, glazbenik i danas gaji istu ljubav prema glazbi kao i na samom početku: 'I danas osjećam adrenalin i poštovanje prema glazbi koja mi je dala toliko lijepih trenutaka i probudila milione emocija u meni i prema ženi, djeci, obitelji, prijateljima, domovini, snovima i neostvarivim željama... Tako da čovjek poput mene može reći da ima ovisnost o glazbi koja ga pokreće u svakoj životnoj situaciji, bilo to veselje, radost ili tuga.'

Iako mnogi misle kako su četrdesete godine prekasno razdoblje za ostvarivanje dječjih želja, Ivan je baš u tim godinama odlučio snimiti album. 'U vrlom kratkom roku s Mirkom Šenkovskim napravio sam prvi album na kojemu su pjesme s tradicijskim kulturnim običajima Bosanske Posavine i par ljubavnih pjesama. Napravio sam spotove sa Darijom Godićem. CD je bio dobro prihvaćen od ciljane publike i uslijedili su pozivi iz cijele Hrvatske, BiH i našeg iseljeništva', prepričava svestrani pjevač čiju sudbinu zbog gubitka oka dijeli i Halid Bešlić, ujedno i Ivanov poseban prijatelj.

'Oduvijek sam veliki Halidov fan. Upoznao sam ga na njegovom koncertu u Makarskoj 2001. i od tada smo se više puta vidjeli. Kad je imao nesreću cijela javnost mu je dala podršku kao omiljenom pjevaču. Čim je izašao iz bolnice, posjetio sam ga u Sarajevu i podržao ga i kao kolega i kao čovjek koji je to isto prošao. Bio je dirnut mojom posjetom, rekao mi je 'svi me tješe i hrabre, ali oni i dalje imaju oba oka. Samo ti, kao i ja, imaš jedno'. Tada smo se još bolje povezali kao prijatelji, jer smo jednom drugom povjerili mnogo stvari iz života i posla koji se bavimo', otkrio je Ivan kojeg je Halid već tri puta ugostio na svojim nastupima. Osim s Halidom, svakodnevno provodi vrijeme i s drugim poznatim kolegama.

'Najviše provodim vremena s Nenom Ninčevićem koji mi je kao brat. Mladen Burnać je krasan čovjek i pravi prijatelj. Skoro svaki dan pijem kave s Vladom Kalemberom, Mirkom Švendom Žigom, Darusom Despotom. Tina Katanić gostovala je u mom spotu, a više od 20 godina blizak sam s Ninom Badrić, Tonyjem Cetinskim, Goranom Karanom i mnogim drugima', ističe Ivan koji trenutno radi na novim pjesmama za koje snima i video spotove, a uskoro bi trebao krenuti i na turneju po Americi.. Zanimljiva je činjenica da ovaj glazbenik na svojim nastupima nikada nije dvaput odjenuo isto odijelo, a sva koja je dosad nosio iskoristio je kako bi učinio dobro djelo.

Formirao sam dobar bend sa izvrsnim glazbenicima koji su me podržavali od početka naše suradnje i vjerovali u moju viziju da ćemo puniti dvorane i da će uz mene biti najtraženiji bend na svadbama. Moja vizija i timski rad pokazali su se ispravnim jer su me, zbog više od 50 odsviranih svadbi godišnje, nazvali kraljem svadbi. Na to sam jako ponosan', kaže glazbenik kojemu je danas jedina želje biti zdrav te 'provoditi vrijeme, i privatno i poslovno, s ljudima koji zrače pozitivom i vrijednostima koje su zaboravljene, a trebale bi biti opće prihvatljive za cijelu društvenu zajednicu'.

Naš sugovornik nam ističe želju kako bi volio nastupiti na najpoznatijem splitskom festivalu koji bi mu donio radost i zadovoljstvo kada bi se popeo na najpoznatije „skaline svijeta”, splitske Prokurative.Ivan Martić Ivica

Ivan ivica Martić

Ivan ivica Martić

Foto: Privatna zbirka / Privatna zbirka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.