Hrvatski radio

Radio Split

1500 godina Bokeljske mornarice

01.10.2018.

09:25

Autor: MV

1500 godina Bokeljske mornarice

1500 godina Bokeljske mornarice

Foto: - / -

Hrvatski pomorski muzej Split i Pomorski muzej Crne Gore iz Kotora priređuju izložbu „PETNAEST DESETLJEĆA BOKELJSKE MORNARICE NA FOTOGRAFIJAMA“ koja će biti otvorena 3. listopada (srijeda) 2018. u 19 sati u HPM na Gripama. Autori izložbe su Slavko Dabinović i Ilija Mlinarević.

Riječ je o izložbenom projektu kojim je predstavljen mali dio bogate povijesti jednog od najstarijih udruženja pomoraca – Bokeljske mornarice, a čije viševjekovno postojanje svjedoči o zavidnoj pomorskoj i kulturnoj prošlosti Kotora i Boke Kotorske.
Udruženje bokeljskih, odnosno kotorskih pomoraca, ranije nazivano Kotorska mornarica ili Bratovština kotorskih pomoraca, utemeljeno je 809. godine kada su kotorski mornari sudjelovali u svečanom preuzimanju relikvija sv. Tripuna koji je nakon translacije uzet za zaštitnika grada Kotora.
Ovom izložbom, koju čini 100 fotografija, predstavljeni su događaji vezani uz povijest i djelovanje Bokeljske mornarice unatrag 150 godina. Tako se na fotografiji iz 1871. godine mogu vidjeti prepoznatljivo odjevene grupe mornara iz Dobrote, Perasta i Prčnja, a kao posebno značajna fotografija izdvojena je ona iz 1908. na kojoj je  
zaustavljen posjet Bokeljske mornarice Beču, povodom 60. godišnjice vladavine cara Franje Josipa. Serija fotografija također donosi ovjekovječene detalje iz života pripadnika Bokeljske mornarice, ali i detalje vezane uz život Kotorske katedrale. Objektivom je, nadalje, zabilježeno i prvo kolo Bokeljske mornarice otplesano 1946. godine, nakon oslobođenja što ga je donio završetak Drugoga svjetskog rata. Otada, pa sve do danas, Bokeljska mornarica i njezino prepoznatljivo Kolo prate sva relevantna crnogorska događanja, kao i dočeke, odnosno ispraćaje mnogih poznatih ličnosti. Fotografski dio postavke je dopunjen i kratkim dokumentarnim filmom Kolo Bokeljske mornarice, autora Dušana Vulekovića, koji detaljno opisuje sve njegove plesne figure i simboliku koju one predstavljaju - navodi se u katalogu izložbe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.