Hrvatski radio

Radio Split

20 godina Zbora i Orkestra Gospe od Zdravlja

13.11.2014.

10:28

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu devetnice za blagdan Gospe od Zdravlja u Splitu, 20. godišnjica djelovanja Mješovitog zbora mladih i Komornog orkestra župe Gospe od Zdravlja bit će proslavljena koncertom u petak, 14. studenogam nakon mise, u 20 sati u crkvi Gospe od Zdravlja. Tom će prigodom biti predstavljena i monografija o Zboru i Orkestru Gospe od Zdravlja koje vodi fra Stipica Grgat.

Zbor i Orkestar dobitnici su ovogodišnje nagrade Splitsko-dalmatinske županije i nagrade Grada Splita.

Mješoviti zbor mladih župe Gospe od Zdravlja u Splitu osnovan je prije dvadeset godina (1994.). Sastavljen je od mladih vjernika. Broji oko 80 članova. Osnovni zadatak toga zbora sastoji se u liturgijskom pjevanju za vrijeme misnih slavlja nedjeljom i drugim blagdanima u crkvenoj godini.

Turnejama u domovini i inozemstvu polučili su potvrdu o sebi kao jednom od renomiranijih zborova ove vrste. No najupečatljiviji doživljaj ostat će susret i nastup pred Svetim Ocem, najprije Ivanom Pavlom II., a potom Benediktom XVI.

Godine 2014. dobitnici su nagrade Splitsko-dalmatinske županije i nagrade Grada Splita, za svekoliki doprinos sakralnom zborskom pjevanju kroz proteklih dvadeset godina kontinuiranog rada.

Komorni orkestar župe Gospe od Zdravlja osnovan je prije dvadeset godina (1994.). Orkestar broji oko 25 članova. Riječ je o profesionalnim umjetnicima koji su dijelom članovi orkestra HNK u Splitu, a dijelom studenti Umjetničke akademije u Splitu. Želja i namjera osnivača od početka je bila: proširiti i unaprijediti kakvoću liturgijskog slavlja vokalno instrumentalnim izričajem. Zajedno s mješovitim župskim zborom Gospe od Zdravlja nastupao je u domovini i inozemstvu. Ipak, najimpresivniji doživljaj ostat će nastup pred Svetim Ocem Ivanom Pavlom II. u bazilici sv. Petra na misi koju je predvodio sam Papa. U prigodi dvadesete obljetnice djelovanja (2014.), zajedno s Mješovitim zborom mladih Gospe od Zdravlja dobitnici su nagrade Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita za doprinos unaprjeđenju kulture u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Gradu Splitu.

 

Slijed programa:

PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE O ZBORU I ORKESTRU

Predstavljači: fra Gabrijel Jurišić, Mario Krnić i fra Stipica Grgat

GLAZBENE TOčKE

Zbor i orkestar

1. J. S. Bach: Nun danket alle Gott (Nek hvaljen bude Bog)

2. A. Vivaldi: Gloria (Slava)

3. S. Grgat: Te Deum laudamus (Tebe Boga hvalimo)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.