Hrvatski radio

Radio Split

800 godina Buvininih vratnica

22.04.2014.

12:28

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U palači Skočibučić-Lukaris na Peristilu u Splitu u srijedu 23. travnja 2014. bit će otvorena izložba “Vratnice splitske katedrale 1214.-2014.” koju priređuju Nadbiskupija splitsko-makarska i Konzervatorski odjel u Splitu Ministarstva kulture. Autor fotografija je Živko Bačić, dugogodišnji fotograf Konzervatorskog odjela u Splitu.

Vratnice splitske katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije izrađene su u vrijeme nadbiskupa Bernarda. učenog benediktinca i crkvenog pisca iz Perugie, pristalice pravovjerne Crkve i borca protiv heretika. Nadbiskup je od drvorezbara Andrije Buvine naručio monumentalne drvene vratnice s prizorima iz Kristova života od Navještenja do Uzašašća. Izrezbarene su u orahovu i rogačevu drvetu, oslikane i pozlaćene s 28 prizora iz Evanđelja, na svakoj vratnici po 14 plitkih reljefa uokvirenih stazama s geometrijskim i biljnim ornamentima (vis. 5,24 m, šir. 3.51 m). Motivi na lijevoj vratnici poredani su kronološki odozgo prema dolje, a na desnoj odozdo prema gore.

Prema zapisu ... per magistrum Andream Buvinam pinctorem de Spaleto... u kodeksu Historia Salonitana o povijesti splitske crkve, kroničara Tome Arhiđakona iz XIII. stoljeća, vratnice je dovršio i postavio na blagdan sv. Jurja 23. travnja 1214. godine domaći kipar i slikar Andrija Buvina.

Drvene vratnice majstora Buvine po ikonografskim i stilskim odlikama su visoko valorizirane u umjetničkoj baštini europske romanike od Maxa Dvořáka, Ljube Karamana, Cvita Fiskovića do suvremenih povjesničara umjetnosti.

Don Frane Bulić, konzervator Središnjeg povjerenstva za splitsko okružje je tijekom popravka splitske katedrale i zvonika poticao više puta obnovu vratnica od 1889. do 1907. godine. Prema programu obnove Maxa Dvořáka, glavnog konzervatora II. odjeljenja c. k. Središnjeg povjerenstva za umjetničke i historijske spomenike u Beču, Buvinine vratnice su obnovljene 1908. godine prema načelima čuvanja starosne vrijednosti i zatečenog stanja uz uklanjanje uzroka propadanja i strukturalnog jačanja povijesnog spomenika. Restauraciju drvenih vratnica izvršio je Anton Švimberský, restaurator iz češkog Chrudima, sa suradnicima.

Izložbom na dan 800. obljetnice postavljanja drvenih vratnica počinje niz događanja koja će obilježiti ovaj značajan jubilej - od znanstvenog skupa u rujnu ove godine do istraživanja vratnica prema suvremenim restauratorskim metodološkim principima. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.