Hrvatski radio

Radio Split

California Youth Symphony gostuje u Splitu

23.06.2014.

19:27

Autor: Goran Pelaić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kalifornijski simfonijski orkestar mladih gostuje u petak, 27. lipnja u splitskom HNK-u!

Kalifornijski simfonijski orkestar mladih obilježava 62. godišnjicu postojanja i ima reputaciju jednog od najboljih orkestara mladih u SAD-u, a broji više tisuća bivših članova. Godine 1963. postao je prvi američki orkestar mladih koji je pošao na turneju u inozemstvo (turneja po Japanu). Iako je izvorno osnovan samo kao simfonijski orkestar, u posljednjih nekoliko godina cijela se organizacija značajno proširila te sada nude osam programa, koji pokrivaju sve simfonijske instrumente za mlade glazbenike u dobi od 8 do 18 godina. Trenutno okuplja oko 500 članova. Među brojnim nagradama koje su osvojili izdvajamo prvu nagradu na Međunarodnom festivalu mladih i glazbe u Beču 1994. godine. Ovom, dvadesetom turnejom po redu, prvi put posjećuju Hrvatsku, Sloveniju i Slovačku.

Leo Eylar je već 24 godine dirigent i glazbeni direktor Kalifornijskog simfonijskog orkestra  mladih, a radi i kao predavač i dirigent na Kalifornijskom državnom sveučilištu u  Sacramentu. Godine 1982. dobio je međunarodnu stipendiju zaklade Rotary kako bi studirao dirigiranje na Glazbenoj akademiji u Beču u klasi Otmara Suitnera. Usavršavao se na Sveučilištu Northwestern i Sveučilištu Southern California, gdje je diplomirao summa cum laude. Magistrirao je dirigiranje na Glazbenom konzervatoriju u San Franciscu. Od 1984. do 1989. godine bio je zamjenik koncert majstora Simfonijskog orkestra San Jose. Eylar je također česti gost dirigent u orkestrima diljem Europe i Azije, a dirigirao je i na prestižnim glazbenim festivalima u Japanu, Austriji, Francuskoj i Australiji. Često je bio i gost dirigent Simfonijskog orkestra San Jose. Eylar u svoje dirigiranje unosi široki spektar znanja i dubinu izražaja, a repertoar broji preko 250 simfonijskih djela te brojne opere. Eylar je i skladatelj međunarodnog ugleda čiji su radovi izvedeni u Carnegie Hallu i brojnim drugim dvoranama diljem SAD-a i Europe. Njegov Dance Suite za trubu i gudački orkestar snimio je Simfonijski orkestar Seattle, a Rapsodija za orkestar, koju je premijerno izveo Kalifornijski simfonijski orkestar mladih, bila je nominirana za Pulitzerovu nagradu. Među recentnim djelima izdvajamo skladbu za oktet za suvremenu njemačku skupinu "Ensemble8 ", Sonatu za saksofon i glasovir koju je izveo poznati saksofonist Keith Bohm te skladbu za kvartet udaraljka, Percussive Enigmas.

Koncert je dar za građane Splita i njihove goste i besplatan je. Foyer HNK Split, petak, 27. lipnja 2014. 21:00 - 23:00

 

Ulaznice preuzmite u Glazbenoj mladeži Split (Zagrebačka 23), svakim radnim danom od 8 - 16 sati, putem telefona  021 482 400 ili e-maila info@gmsplit.hr

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.