Hrvatski radio

Radio Split

Donacije djela Galeriji umjetnina Split

16.05.2014.

08:15

Autor: RS

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu Međunarodnog dana muzeja, u splitskoj Galeriji umjetnina u petak u 12 sati javnosti će se predstaviti dvije vrijedne donacije. Ugledni hrvatski suvremeni umjetnici Dean Jokanović Toumin i Gorki Žuvela odlučili su izdašno darovati muzej izborom radova iz svojih bogatih i raznolikih umjetničkih opusa. Riječ je o preko 40 slika, crteža, grafičkih mapa, objekata i instalacija. Na ovoj prigodnoj izložbi moći će se vidjeti dio doniranih radova.

Ova plemenita gesta svojevrsna je kruna dugogodišnje plodne suradnje dvojice umjetnika s Galerijom umjetnina, posebno s bivšim ravnatelje Božom Majstorovićem. Za istaknuti je suradnju na brojnim projektima, od galerijskog stalnog postava, preko izložbenog ciklusa Jedan na jedan, do izložbi Odsutni / Prisutni i Moderna (Post)moderna. Isto tako treba naglasiti da ovo nisu prve donacije ovih istaknutih umjetnika. Žuvela je 2007. donirao vrijednu zbirku plakata, a Jokanović Toumin dvije slike koje su danas izložene u stalnom postavu. 

Dean Jokanović Toumin (1946.) diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1970. u klasi prof. Raula Goldonija. Od 2008. radi kao profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Dobitnik je nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2006. godinu. 

Gorki Žuvela (1946.) diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1970. u klasi prof. Miljenka Stančića. Od 1976. predaje na Školi likovnih umjetnosti u Splitu. Od 1995. predaje na Studiju likovne kulture Sveučilišta u Splitu u zvanju docenta, a od 1997. predaje slikarstvo na Odsjeku za slikarstvo Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, danas u zvanju redovitog profesora. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.