Hrvatski radio

Radio Split

Festival "Uz gangu i bukaru" u Cisti Velikoj

05.08.2014.

10:25

Autor: MV

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Već osmu godinu za redom Klub Ciste Velike i prijatelja ostvaruje izuzetno uspješnu suradnju s UHBDDR-a na festivalu „Spoj hrvatskog sjevera i juga – Uz gangu i bukaru“ koji se održava u Cisti Velikoj 8. i 9. kolovoza 2014. Dva dana festivala održavat će se natjecanja u tradicijskim igrama i sportovima, dok će završna večer uključivati festival tradicijske glazbe, u kojem je posebni naglasak stavljen na sudjelovanje mladih pjevača i svirača tradicijske glazbe do 25 godina starosti.

U Cisti Velikoj održava se festival „Spoj hrvatskog sjevera i juga“ –„Uz gangu i bukaru" koji nastoji napojiti sve žedne kulturno-tradicijskog izričaja i zabave. Festival je osmišljen tako da na razne načine koristi audiovizualno istraživanje u smjeru stvaranja male povijesti identiteta jedne zajednice, a usmjeren je na revitalizaciju i revalorizaciju hrvatske tradicijske kulture i tradicijskog načina života, uz nastupe pjevača tradicijskih oblika pjevanja (ganga, rera, ojkalica, bećarac…), svirača tradicijskih instrumenata, nastupa amaterskih kazališnih družina koji prikazuju način na koji se nekad živjelo, pjesničkih i književnih večeri hrvatskih književnika i radionice snimanja na temu etnografske baštine Hrvatske.

Prvi festival održan je 2007. godine u zaseoku Rojnica, a od 2009. godine održava se u kolovozu na lokalitetu Zadužbina povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. 

"ZADUŽBINA" je mjesto udaljeno oko 500 m južno od Crkve sv. Jakova gdje leži jedan stećak sarkofag s postoljem, šest stećaka sanduka i dva postolja bez stećaka. Uglavnom su svi s ukrasima.  Prirodna „arena“ u okruženju stećaka, bunara, kamenog suhozida, graba, jasena, smilja…

Festival je u cijelosti organiziran od strane udruge Klub Ciste Velike i prijatelja Zagreb i UHBDDR-a (Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata).

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.