Hrvatski radio

Radio Split

Izložba zbirke Ive Tartaglie u Galeriji umjetnina

09.12.2014.

15:52

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Galeriji umjetnina u Splitu u četvrtak, 11. prosinca bit će otvorena velika izložba "Zbirka doktora Ive Tartaglie - Djela iz fundusa Galerije umjetnina", koja će se moći pogledati do 1. ožujka sljedeće godine.

Više je suradnika sudjelovalo u pripremanju tog najvećeg projekta Galerije umjetnina Split – kazao je kustos Božo Majstorović, koji je s Iris Slade autorom izložbe za koju je odabrano 530 slika i skulptura za koje se zna da ih je negdašnji splitski gradonačelnik i prvi ban Primorske Hrvatske Ivo Tartaglia, kao mecena i zaljubljenik u umjetnost, kupio i darovao Galeriji umjetnina.

Izložbu će pratiti katalog u kojem o umjetninama pišu akademik Radoslav Tomić, Daniela Matetić i Dalibor Prančević te povjesničar Josip Vrandečić koji će biti predstavljen uz okrugli stol o Tartaglijinoj izložbi tijekom siječnja 2015. godine.

Izložba nije nostalgičarski pogled na prošlost nego kritički pogled na to burno povijesno i umjetničko doba – kaže kustos Božo Majstorović.

Splitski gradonačelnik Ivo Tartaglia živio je za vrijeme dva svjetska rata, a dolaskom komunističke vlasti završava u Lepoglavi, gdje umire prije 65 godina. O njegovu zapaženom mjestu u povijesti Splita i Dalmacije, te pogrešnoj suradnji s diktaturom u Kraljevini Jugoslaviji u katalogu piše profesor na Filozofskom fakultetu u Splitu dr. sc. Josip Vrandečić.

Akademik Radoslav Tomić obradioje stare majstore koji zauzimaju trećinuizložaka u toj Tartaglijinoj zbirci.

Evo izjava autora izložbi.      

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.