Hrvatski radio

Radio Split

Likovno-glazbeno-poetska večer Izvora Oreba

04.07.2022.

08:00

Autor: HRT Radio Split

Pozivnica

Pozivnica

Foto: Prokultura / Prokultura

U organizcaiji udruge Prokultura, otvorenje izložbe Izvora Oreba, jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara i kipara, bit će u utorak, 5. srpnja u 20 sati u Kući jezika i kulture na Peristilu. Progodom otvorenja autor će upriličiti i glazbeno-poetski recital svoje poezije koje su uglazbila i izvodila najveća imena hrvatske glazbe, poput Olivera Dragojevića i Klape Ošjak. Svečanosti otvaranja pridružit će se i poznata tv voditeljica Lejdi Oreb, s kojom Izvor dijeli porijeklo i pripadanje jedinstvenoj Veloj Luci, kolijevci glazbenih talenata. Autorica projekta je Nansi Ivanišević.


Izvor Oreb je široj javnosti poznat po svojim izmagličastim, sanjanim slikama krajobraza otoka Korčule i Kornatâ, a pokoje pute i Zagreb. Kako je sam rekao, objašnjavajući zavičajnu tematiku svojih slika, „važno je podrijetlo djeteta koje se rodilo u Veloj Luci, mjesta tako arhaičnog, plemenitog, mirnog, s ribarima, vrijedim ženama, sve je to bilo toliko jako, jutra i zore, moj otac - ja sam skrojen od emocija tog života.”

Njegovo ime značajno je i u kiparstvu, a najviše je radio u drvu. Poznat je i po graditeljskom djelu, kamenom kaštelu. Rečeno djelo je osmislio skupa sa svojom suputnicom iz studentskih dana, Emilijom Karlavaris. Pjesnički radovi veličaju zavičajnu velolučku čakavicu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.