Hrvatski radio

Radio Split

Petru Gudelju 18. plaketa "Dobrojutro more"

05.08.2014.

08:37

Autor: RS

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu Podstranskog ljeta, na ljetnoj pozornici u Staroj Podstrani ususret Danu pobjede i Domovinske zahvalnosti, tradicijski održani su 18. pjesnički susreti 'Dobrojutro more', a pjesnik Petar Gudelj ovogodišnji je slavljenik.

Ta pjesnička priredba, koja je u začetku trajala više dana, utemeljena je 1997. godine kao trajna književna zahvala Danu pobjede i Oluji koja je spojila sjevernu i južnu Hrvatsku, potičući stvaralaštvo o moru i hrvatskom Jadranu. Tom prigodom predstavljena je i knjižica o dosadašnjih 17 susreta i laureatima koji su osvajali Plaketu DHK "Dobrojutro more", rad akademskog kipara Kažimira Hraste. U Staroj čitovnici otvorena je izložba slika podstranske likovne udruge "Ante Kaštelančić" s radovima nadahnutim domoljubljem i Lijepom našom.


Pozdravne govore, želju da se nastave ovakva praznička kolovška druženja umjetnika i čestitke ovogodišnjem laureatu Petru Gudelju izrekli su načelnik općine Podstrana Mladen Bartulović, akademik Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske te rektor zagrebačkog Sveučilišta prof. dr. Damir Boras. Svoje stihove kazivali su Zoran Jurišić, Danica Bartulović, Ivan Šarolić, Đurđica Tičinović, Željka Jurić-Mitrović, Drago Čondrić, Mario Knežević, Marina Kljajo-Radić, Đuro Vidmarović, Nevenka Nekić i Božidar Prosenjak.

O iznimnom pjesničkom mediteransko-mitskom opusu pjesnika Petra Gudelja, rođenom 29. rujna 1933. u Podosoju kod Imotskoga, autoru tridesetak zapaženih knjiga i antologičaru, govorila je Danica Bartulović, a Plaketu je dobitniku uručio akademik Stjepan Damjanović.

U glazbenom programu pjevala je klapa Žrnovnica koju vodi Marko Marin, a program je vodio Mladen Vuković.

Evo kako Petar Gudelj govori svoju pjesmu "Imati jezik, imati zemlju"!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.