Hrvatski radio

Radio Split

Pijanistički koncert Marina Limića

05.08.2014.

16:30

Autor: Goran Pelaić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U okviru Kliškog kulturnog ljeta, Marin Limić, održat će večeras , 6. kolovoza u 21 sat, na kliškoj Tvrđavi pijanistički koncert. Na programu se djela Ludwiga van Beethovena, Bedricha Smetane, Borisa Papandopula te autorska djela Limića. Ulaz je besplatan

Pijanist Marin Limić rođen u Zagrebu 1985. višestruko je nagrađivani glazbenik. Diplomirao je 2010. na uglednoj Hochschule für Musik u Kölnu u klasi profesora Arba Valdme, uglednog pedagoga ruske pijanističke škole. Njegov opsežan repertoar sadrži djela glazbenih velikana, od, uobičajeno, baroknih majstora Bacha i Scarlattija, klasika Haydna, Mozarta i Beethovena, preko Chopina, Liszta, Debussya, Ravela, sve do Prokofjeva, Berga i hrvatskih skladatelja, a na repertoaru već ima i tridesetak vlastitih skladbi. Limić je održao brojne solističke koncerte, a nastupao je i uz pratnju orkestra pod ravnanjem dirgenata P. Dešpalja, M. Tarbuka i I. Lipanovića. U Hrvatskom glazbenom zavodu nastupao je nekoliko puta pa tako i 2005. kada surađujući s Hrvatskim komornim orkestrom svira Mozartov A-dur koncert, KV 414 (snimljen za Hrvatski radio) te 2013. kada izvodi Haydnov Koncert u D-duru uz pratnju istog ansambla. Od šezdesetak njegovih nastupa posebno treba istaknuti izvedbe Prvog koncerta u b-molu P. I. Čajkovskog (2007. i 2008) te Četvrtog koncerta u G-duru L. van Beethovena (2010.) u Kneževom dvoru u Dubrovniku uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Iznimno uspješne solističke recitale dao je i u Bechstein Centrumu u Koelnu (2008) te u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu (2011) te na međunarodnoj manifestaciji Mostarsko proljeće (2012).

Dakako, bilo je još brojnih uspješnih nastupa na kojima Marin Limić briljira upravo svojom originalnošću, svojim posebnim temperamentom. On pripada onoj rijetkoj garnituri pijanista koji  „znaju pročitati notni zapis“ na svoj način, kreirajući kreatora umjetničkog (glazbenog) djela svojom optikom i sentimentom. U tome je vrijednost i  bogatstvo koje nudi na svojim koncertima!

Njegovi pogledi na glazbu ne odudaraju od klasike na koju smo naviknuli, ali zbog osebujnog temperamenta  ne zazire ni od jednog od modernijih načina interpretacije i suvremenijeg viđenja umjetnosti kojom se bavi. Da, on jeste pijanistički  virtuoz, on jeste jedan od najboljih ali se nipošto (upravo zbog „osebujnog“ temperamenta) ne može svrstati u pijanističke zvijezde jer je današnje nebo u umjetnosti prepuno „zvijezda“ koje nisu baš trajno žareće. Stoga, njegov put do vrha ide prirodnim putem, nenametljivo. Njegovo je vrijeme doslovno došlo, dokazao se, iskazao, vrhunski obrazovao. On ima svoje mjesto u svijetu glazbe. Pitanje je samo koliko će nas još puta ugodno iznenaditi.  Za očekivati je to i večeras na kliškoj Tvrđavi.

Marin se može pohvaliti i nizom vlastitih djela.  Neka je pripremio i za večerašnji koncert: Komad s dva trija op.17, Tri preludija op.2 , 1.Slobodno i stalno,       2.Zaigrano pa ozbiljno, 3.Tajanstveno,  Tokata op.33     Sonatina op.28 (gost:Dakica Sanko,violina) 1.Živo i opušteno,  2.Bez žurbe,  3.Ponoćni tango.

Naravno, sastavni dio jednog koncerta je i Ludwig van Beethoven: Sonata u e molu op.90
(1770-1827)    1.Mit Lebhaftigkeit und durchaus mit Empfindung und Ausdruck
                               2.Nicht zu geschwind und sehr singbar vorgetragen

Bedrich Smetana: Polka u A duru (1824-1884), Frederic Chopin: Balada u As duru op.58
(1810-1849), Boris Papandopulo: Scherzo fantastico (1906-1991).

Naravno na način kako to radi Marin Limić; živo i opušteno, bez žurbe, zaigrano pa ozbiljno…Najozbiljnije i najljepše za one koji znaju prepoznati glazbu i vrhunskog umjetnika.

                                                                                        Goran Pelaić

                

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.