Hrvatski radio

Radio Split

Pilselova kontroverzna autobiografija

04.03.2014.

09:58

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U splitskoj kinoteci Zlatna vrata predstavljena je knjiga ARGENTINSKI ROMAN, fascinantna životna priča nepokolebljiva novinara i borca za ljudska prava Drage Pilsela, čovjeka čiju su životnu sudbinu obilježili ekstremi, nesuđenog svećenika franjevca, magistra protestantizma, koji je u želji za slobodom napustio rodnu Argentinu i ustaško naslijeđe svojih roditelja, da bi dolaskom u Hrvatsku svjedočio ljubav i borbu za slobodu. Kršćanstvo je iznad nacija – poručuje Drago, koji je oslobađajući se mržnje, oprostio i ubojicama svoga brata Branka, koji je poginu kao bojnik Četvrte gardijske brigade u Domovinskom ratu.

Moglo bi se napisati još pet romana iz ovog autobiografskog štiva, koje bi moglo biti i povijest hrvatskog čovjeka sa sretnim početkom – rečeno je na predstavljanju u kojem su govorili Eda Vujević, Jurica Pavičić, Dragan Markovina i Boris Dežulović, a izabrane je ulomke čitao Belmondo Miliša.

U razgovoru s Mladenom Vukovićem, autor Drago Pilsel govori je li riječ o književnom ili publicističkom rukopisu:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.